Muovi parantaa haavansa
Vesa Kärhä (vesa.karhaplastics.fi), 19.11.2012
Stanfordin yliopiston tutkijaryhmä on onnistunut luomaan hämmentäviä ominaisuuksia muovin ja nanokokoisten metallipartikkelien seokseen.
Pehmeä materiaali on sähköä johtava ja se korjaa siihen tehdyt pikku vauriot itse, aivan kuten iho arpeutuu. Ilmiö perustuu tarkoin räätälöityyn polymeeriarakenteeseen, jossa vetysidokset pystyvät järjestämään rakenteen uudelleen sen jälkeen kun polymeeriketjut on vedetty erilleen vaikkapa veitsellä naarmuttaen tai jopa koko kappale halkaisten ja sitten puoliskot yhteen painaen.
Vastaavia itsejärjestäytyviä polymeerirakenteita on onnistuttu valmistamaan aiemminkin, muttei koskaan tällaista, joka palautuu lähes ennalleen huoneenlämmössä kolmessakymmenessä minuutissa.
Jos tämä keksintö onnistutaan järkevästi kaupallistamaan, on sillä melkoiset kehitysnäkymät edessään. Muovijohtimet, pinnoitteet, suojakalvot ja muutkin tuotteet korjautuisivat helposti jopa kenttäolosuhteissa. Alkuvaiheessa on ajateltu markkinoita olevan erilaisille mittasensoreille, jotka voivat repeytyä mittauksessa ja jotka sitten korjataan ennnalleen taas uutta mittausta varten.
Pala uutta muovia halkaistiin veitsellä ja puoliskot liitettiin yhteen jolloin noin 30 min päästä ne olivat taas yksi kappale, jolla oli alkuperäiset tekniset ominaisuudet. Tämä voitiin toistaa kymmeniä kertoja.
Lähde: Nature Nanotechnology.
Takaisin