Muoviteollisuus ja omikron: Tilanne vaikeutunut nopeasti
Vesa Kärhä (vesa.karhaplastics.fi), 6.1.2022
Suomen muoviteollisuus on pysynyt koko korona-ajan yleisesti ottaen hyvin käynnissä. Se on siten pitänyt myös yhteiskuntaa toiminnassa tuotteillaan ja vientitulovirrallaan. Nyt tilanne on muuttunut vaikeammaksi.
Muoviyrityksiä on maassa noin 500 ja niissä yli 10 000 työntekijää. Yhteenlaskettu vuosiliikevaihto luokkaa 4 miljardia euroa kun kotimaisen muovinkin valmistus huomioidaan, ei pelkästään muovituotteiden jalostus. Jo ennen koronaa oli henkilöstövajausta. Monet tuotantolaitokset toimivat pikkupaikkakunnilla, joissa useampi perheenjäsen on samassa työpaikassa, lapset samoissa kouluissa ja harrastuksissa.
Olemme tehneet parhaamme suojataksemme yritystemme muutoinkin vähälukuista ja osaavaa henkilökuntaa koronalta heti sen ilmaannuttua lähes 2 vuotta sitten. Yksittäisiä sairastapauksia on ollut ja isoakin epävarmuutta ajoittain. Epidemia ja sen kaikkinaiset vaikutukset ovat heijastuneet alallemme, mutta eivät halvaannuttaneet sitä. Projektit ja suunnitelmat muuttuvat kyllä erityisen herkästi. Peruutuksia, rajoituksia, yhteysongelmia ja kaiken ikävän kasautumista riittää. Joustavuus ja kekseliäisyys pitää usein viedä äärimmilleen ja ylikin. Vähintään 10 % muoviyrityksistä elää erittäin kovissa haasteissa tällä hetkellä Suomessa.
Tilanne muuttunut vuodenvaihteessa 2021-22
Nyt uuden leviävän tartunta-aallon alla häiriöt tuntuvat vakavassa määrin lisääntyvän. Muoviteollisuus ry vuoden ensimmäisellä viikolla tekemän yrityskartoituksen mukaan valtaosalla firmoja on hankaliakin massapoissaoloja testitulosten ja ohjeiden odottelusta, karanteenista tai itse sairastumisesta johtuen.
Rahdit, huollot ja muut tukitoiminnot ovat merkittävästi hankaloituneet joulukuusta 2021 lähtien. Yhtään massiivista alasajoa tai vastaavaa mittavaa häiriötä ei kukaan ole vielä raportoinut, mutta etenkin raaka-aineita on jäänyt tulematta ja lyhyitä linjojen pakkoseisottamisia jouduttu toteuttamaan sekä suunnittelemaan sellaisissakin yrityksissä, joissa moisia ei ole koskaan aiemmin tarvinnut edes harkita. Tämä on erityisen harmillista nyt, kun tilauskanta olisi hyvä ja asiakkaat odottavat erityisen nopeaa reagointia sekä toimitusta.
Muoviteollisuusyritykset toivovat selkeitä ohjeita ja määrätietoisia toimia epidemian tämänkin tautijakson nopeaksi tukahduttamiseksi. Meillä on yhä valmiudet taudin torjunnan ja hoidon kannalta tärkeiden muovituotteiden tuotantoon, vaikka osan kotimaiset väliaikaistilaukset julkinen sektori lopetti jo keväällä 2021 palaten ”normaalihankintatoimeen”.
Karanteeniaikojen pituutta voisi mielestämme tarkistaa, jos mahdollista - Kaksi tai kolme rokotetta saaneiden negatiivisen testituloksen osalta erityisesti. On turvattava teollisuuden kuljetukset sekä muu huolto korkealla prioriteetilla. Rokottamismahdollisuuden myöntäminen työterveyshuollolle oli viisas liike.
Muovialan yritysten useissa toimipisteissä on testaus joka työvuoron alussa sekä hyvin tiukka vuorojen ja ryhmien erillään pito. Muualla tapahtuvaan altistumiseen ei työpaikka juuri voi vaikuttaa. Koronapassi- ja rokotekeskustelu on muutamin paikoin ollut herkkää, minkä lisäksi on havaittavissa tietynlainen taisteluväsymys ja uskon puute, jolloin ihmiset eivät ehkä ole kaikessa suojautumisessa yhtä tarkkoja kuin vuoden 2020 alussa.
Jos tilanne kovin vielä pahenee eikä helpotu, harkittavaksi pitää ottaa tuotannon supistaminen ja keskittäminen. Jopa muutaman viikon täyssulkemiset ja tilanteen resetointi pahimmissa paikoissa tammikuussa on nyt otettu suunnitelmiin. Resetointi tarkoittaisi tässä sitä, että kaikki tekeminen pysäytetään hetkeksi, varataan ja kohdennetaan vahvimmat resurssit ja keinot yhteen, suunnitellaan tekeminen kokonaan uuteen tilanteeseen alusta lähtien uudestaan ja käynnistetään prosessit uudelleen ylös kohti normaalia "varman päälle" sen sijaan että yritetään selvityä kustakin yksittäisestä tilanteesta vasta sen tullessa eteen.
Takaisin