Muoviteollisuuden toukokuun tilannekuva
Vesa Kärhä (vesa.karhaplastics.fi), 21.5.2024
Taantuman sanotaan jo väistyneen ja toipumisen käynnistyneen. Pitääkö tämä paikkaansa ja miten laajasti muoviteollisuudessa?
USAssa ovat juuri päättyneet isot NPE 2024 -muovimessut ja vajaa kuukausi aiemmin pidettiin myös jättimäinen Chinaplas Shangahaissa. Molemmilla messuilla oli hyvin vilkasta. Niillä kävi yhteensä noin puoli miljoonaa ihmistä. Etenkin USAssa firmoilta tuli erittäin merkittäviä ilmoituksia uusista strategioista ja markkina-avauksista.
Kyllä Eurooppakin vähitellen alkaa kääntyä vaakalentoon jyrkimmästä taantumalaskustaan, mutta alue- ja sektorikohtaisia vaihteluja on paljon. Noususta puhuminen meillä taitaa olla vielä ennenaikaista. Kaikki odottavat korkojen laskua keskuspankilta nyt kesän aikana. Sitten hiljeneekin lomien ajaksi ja kenties virkoaminen täälläkin odotettavissa syksyn 2024 aikana.
Epävarmuutta on maailmassa kosolti. Miten uusi Euroopan unionin johto alkaa toteuttaa (teollisuus)politiikkaa? Saadaanko kilpailukykyä ja yhtenäismarkkinaa takaisin vai mureneeko tai vaikeutuuko kaikki yhä entisestään?
Globaalilla tasolla tuntuu olevan sekä sotaa että kauppasotaa. Kiina, USA ja EU asettelevat parhaillaan kilvan tuontitulleja toistensa muoviteollisuuden raaka-aineille sekä muille tuotannon välineille suojatakseen omaa teollisuuttaan ja/tai vastatakseen muiden tullitoimiin.
Vihreä siirtymä tuntuu vetävän henkeä. Tämä on tiennyt hidastumista mm uusien muovituotteiden kysyntään monilla tuotealueilla, kuten sähköistämisessä. Puolustusteollisuuden tuotteita valmistetaan sen sijaan huomattavan paljon. Pakkaukset ja terveydenhuollon välineet sekä moni muu aina tarpeellinen muovituote ovat pysytelleet lähes vakaan kysynnän tasolla.
Moni keskeinen kustannustekijä muovien ja muovijalostuksessa on nyt sahausliikkeessä, hakee suuntaa. Nyt olisi viisainta antaa orastavalle elpymiselle tilaa vaikuttaa. Se ei tapahdu hetkessä, mutta kaiken tukahtuminen tapahtuu kyllä koko lailla pian, ellemme huolehti valmistavan muoviteollisuutemme perusedellytyksistä pitkällä aikajänteellä.
Takaisin