Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Euroopan muoviteollisuus jatkaa tasaista kasvuaan

Euroopan muoviteollisuus jatkaa tasaista kasvuaan

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 25.5.2016

Europan muovin tuottajien järjestö PlasticsEurope on julkaissut 20.10. 2016 viimeisimmät yhteistilastonsa maanosamme muovien tuotannosta, kysynnästä sekä jätteiden hyödyntämisestä.

Koko maailmassa muovien käyttö on kasvanut noin 4 % vuodesta 2014 vuoteen 2015. Se merkitsee kasvua tonneina 311 miljoonasta 322 miljoonaan tonniin. Eurooppa on yhä toiseksi suurin muovien tuotantoalue, noin 18 % markkinoista. Kiina on suurin ja tuottaa jo 27% maailman muoveista. USAn ja Kaakkois-Aasian sekä Lähi-Idän tuotanto kasvavat aivan Euroopan kannoilla ja osa näistä ohittanee EU:n piakkoin sekä elintasossa että muovien käytössä.

Euroopan muovien kokonaismarkkinat arvioidaan 49 miljoonaksi tonniksi. Kysyntä elää paljolti asiakasketjujen tahdissa. Suurin muovien käyttöalue on pakkaaminen, suuruusluokkaa 40 % kaikista muoveista. Rakentamiseen menee 20 % ja ajoneuvosektori on noin 9 % kokonaiskysynnästä. Suurin muoviteollisuus on Saksassa, joka on noin neljännes kaikesta. Seuraavaksi isoimmat keskittymät löytyvät Italiasta, yli 14 % ja Ranskasta 10 %. Suomi on runsaan prosentin kokoinen sekä muovien tuottajana että käyttäjänä Euroopan muovikokonaisuudessa. Käytännössä kaikista Euroopan maista löytyy muoviteollisuutta jossain muodossa.

Vuonna 2015 Eurooppa oli muovien nettoviejä, noin 16,5 miljardin euron arvosta. Suurimmat vientimaat olivat Turkki, Kiina ja USA. Eniten tänne tuotiin USAsta, Saudi-Arabiasta ja Etelä-Koreasta.

Muovien ja muovituotteiden merkitys eurooppalaisten hyvinvoinnista on suuri. Alan arvioidaan tuottavan yhteiseen käyttöön veroina ja muina maksuina lähes 27,5 miljardia euroa. Vieläkin isompi merkitys kuitenkin on varmasti sillä, että muovien ansiosta eurooppalaisilla kuluttajlla on tasapuoliset ja kohtuuhintaiset mahdollisuudet saada käyttöönsä tuoreita, puhtaita elintarvikkeita tai vaikkapa sairaanhoidon välineitä. Näin julkisiakin varoja jää miljardeja hoitoon, koulutukseen ja muuhun tärkeään.

Aiemmin arvosteltu muovien jätehuolto on Euroopassa edennyt kenties kaikkein suurimmin harppauksin. Yhä useampi maa on alkanut panostaa laitosmaiseen muovijätteiden käsittelyyn. Kaatopaikoille päätyi vuonna 2014 enää 30 % muoveista ja trendi on yhä alaspäin. Suomessa kaatopaikkarajoitus astui voimaan 2016.

Koko markkinaraportti täällä.
Plastics - the Facts 2016
An analysis of European plastics production, demand and waste data
3.1MB, päivitetty 24.10.2016


Takaisin