Suomen muoviteollisuus puskee kiertotaloutta voimalla eteenpäin
Vesa Kärhä (vesa.karhaplastics.fi), 5.9.2019
Yhä enemmän muovia saadaan Suomessa materiaalikiertoon. Kaatopaikalle ei käytännössä mene enää mitään.
Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä oli 5.9. 2019 muun runsaan juhlaväen mukana Merikarvialla avaamassa Lassila & Tikanoja Oyj:n uutta - yhtä Euroopan moderneinta - muovien uusiointilinjastoa. Linja mahdollistaa entistä haasteellisempien muovien uudelleen jalostuksen kotimaisen teollisuuden käyttöön.
Kärhä kertoi puheessaan, että tismalleen tällaisia investointeja tänne kaivataan. Parasta on, että tämäkin tehdään vankan osaajan toimesta Suomeen, vieläpä vahvan muovien teollisen kierrätysperinteen omaavalle alueelle Satakuntaan.
Muovit ovat resurssitehokkaita, suorituskykyisiä ja ehdottoman tarpeen monissa käyttökohteissa nyt ja etenkin tulevaisuudessa. Muoveja on osattava käyttää oikein ja vastuullisesti. Niitä on myös kierrätettävä yhä enemmän, jolloin kaikkia neitseellisiä raaka-aineita tarvitaan yhä vähemmän.
Hyvälaatuisesta uusiomuovista on tullut ihan viime aikoina erittäin kiinnostava vaihtoehto asiakasketjussa. Sitä kysytään paljon ja muutamissa tuoteryhmissä kysyntä on jo ajoittain ylittänyt tarjonnan. Nämä ovat vielä hieman poikkeuksia, mutta ne ovat selviä tulevaisuuden signaaleja: Me tarvitsemme tällaisia yksityisiä investointeja ja aitoa kysyntäimua kiertotalouteen enemmän. Paras toiminnan kehittäjä on muoviteollisuus itse. Vasta kun uusiomuovi on saatu uudelleen hyödylliseksi tuotteeksi, voidaan puhua kierrätyksestä.
Tämä Merikarvian kierrätyskeskittymä edustaa niin sanottua pitkälle kehittynyttä mekaanista kierrätystä, jossa muovi puhdistetaan ja sulatetaan melko suoraan uudestaan muovina käytettäväksi. Se on toimivaa ja tunnettua tekniikkaa, jolla on omat tekniset rajoitteensa.
Maailmalla kehitetään myös ns kemiallista kierrätystä täydentämään kierrätysvalikoimaa. Kemiallisissa menetelmissä muovin rakenne pilkotaan lähtöaineiksi, joista voidaan taas koota neitseellisen veroista muovia. Ison mittakaavan kemiallinen kierrätys on kuitenkin antanut odottaa itseään varsin pitkään, joten tämä mekaaninen reitti on nyt valtavirtaa muovien kierrätyksessä. Jos ja kun molemmat saadaan tukemaan toisiaan sekä keräilyt ruokkimaan niitä, voidaan hyvinkin 10..15 vuoden päästä todeta, että yli 2/3 kaikesta muovista, ei yksin pakkauksista, kiertää materiaalina ja 1/3 hyödynnetään muutoin. Siihen suuntaan ainakin nyt mennään lujaa täällä Merikarvialla ja koko Suomessa.
Takaisin