Muoviteollisuuden odotuksissa muutoksen merkkejä
Vesa Kärhä (vesa.karhaplastics.fi), 27.5.2021
Muoviteollisuuden positiivinen suhdanne varsinkin tuotteiden jalostajatasolla tuntuu hieman kääntyvän.
Voimakkain kysynnän kasvu alkaa osoittaa tasaantumisen merkkejä monella asiakassektorilla. Ilmeisesti koronan aiheuttamat muovituotteiden tarvepiikit ovat tasaantuneet ja palaamme siinä suhteessa kohti normaalia. Huvenneet varastot on myös monin paikoin täytetty ja edelleen kalvava epävarmuus monissa maissa sekä liiketoiminta-alueilla vaikuttavat kysynnän kehitykseen, pitkäjänteisyyteen.
Tilauksia on kyllä tullut ja tulee 2021, mutta niin on tullut ikäviä ilmoituksia erilaisista hankaluuksistakin. Erityisesti tilannetta kiristävät tuotannon ja toimitusten häiriöt sekä yllättävät muutokset ympäri maailman. Voimallisesti jo yli puoli vuotta nousseet raaka-aine- ja rahtihinnat ovat pahoin nakertaneet muovialan kannattavuutta. 2/3 kyselyyn vastanneesta 23 muoviyrityksestä indikoi raaka-aineiden tai komponenttien hankintaongelmista. Nämä huonot ilmoitukset ovat kasvaneet ja uudet työt ovat vähentyneet keväällä nopeammin kuin ennakointiin Suomessa. Siksi usko tulevaan tuotannollisessa teollisuudessamme hieman horjahtelee. Yritysotos on aika pieni eikä mikään onneksi laajalla muovirintamalla tunnu vielä romahtaneen. Toive kaikilla on, että markkinat ja julkinenkin sektori saavuttavat pian vakaan, tekemiseen kannustavan terveen rakennepohjan Euroopassa ja erityisesti Suomessa.
Toukokuussa tehdyssä yrityskyselyssä vastanneet firmat maassamme pelkäävät nyt koronan jälkihoidon vaikutuksia Suomessa: Verojen korotuksia, ylisuuria odotuksia ja niiden myötä rauhattomuuksia ilman halua tehdä todellisia uudistuksia esim. työmarkkinoihin. Vahvojen raaka-ainetoimittajien ja monien vieläkin vahvempien markkinakanavien välissä tuotteita jalostava muoviteollisuus on perinteisesti herkästi reagoiva ja ketterä oma toimiala, jonka signaalit ja tarpeet kannattaa ottaa herkällä korvalla huomioon.
Takaisin