Suomen mukautuva muoviteollisuus kovan ja tosi kovan välissä
Vesa Kärhä (vesa.karhaplastics.fi), 30.1.2023
Maassamme on yli 10 000 muovialan suoraa työpaikkaa. Niiden työehdoista sovitaan liittotasolla, mutta sopimuskierrokset ovat säännönmukaisesti viime aikoina kiertyneet kovin hankaliin loppunäytöksiin, jossa kotimaisen toimialan oma kyky ja tilanne hukkuvat kähinöintiin täysin.
Hyvä tai huono vuosi, Suomessa palkat ovat viimeisen vähintään 10 vuotta aina vain nousseet muoviteollisuudessa. Tämä on ollut käytännössä tarpeenkin, sillä alamme tarvitsee osaavia ja motivoituneita tekijöitä. Heidät halutaan palkata, pitää töissä ja palkita hyvästä työstä. Myös vuosille 2023-24 tehtiin kuukausien yhteisen neuvottelun pohjalta korottavat tarjoukset sekä yritysten että työntekijöidemme maksukyvyn turvaamiseksi, mutta työntekijäliitto ei näitä sitten kelpuuttanut alkuunkaan.
Ongelmaksi on muodostunut nostomekanismi ja suoranainen automatiikka, jossa palkannoston minimitaso määrittyy pääosin yleisenä ja nimenomaan sen parhaiten tuottavan yritysjoukon kautta tai viime aikoina meille jopa täysin vieraiden alojen ja maailmalta poimittujen maiden kautta, joissa usein yhteys suomalaiseen yli 500 eri tilanteissa eläviin muovialan yrityksiin on aika lailla olematon.
Työehtosopimuksestamme on aina pyritty neuvottelemaan yhdessä pöydässä kahden muun toimialan kanssa, osin erillään, mutta kuitenkin niin että kaikki pitää sopia yhdessä. Neuvottelutiimimme on ihan paras. Aina aluksi, etenkin viime aikoina, keskustelu ja mallien rakentelu on perusteellista ja hyvää, mutta sitten loppusuoralla ohimolle nostetaan lakkoase ja lähes käsketään tylysti unohtamaan kaikki aiemmin keskusteltu. Se ei tunnu mitenkään kohtuulliselta ja kovertaa lopulta tällaisen pk-valtaisen pieniresurssisen väliinputoajasektorin tekemisen, yrittämisen ja työllistämisen mielekkyyden pois. Jotenkin tätä perusasetelmaa olisi tarpeen fundamentisti korjata, jos maassa halutaan ylläpitää työpaikkoja ja vientituloja systeemiin tuottavaa pk-yritysaluskasvillisuutta.
Yritykset yrittävät aikansa siirtää nousevia kustannuksia hintoihin, sopeuttaa menoja ja henkilöstöään, mutta kaikki tämä on lopulta rajallista ja kilpailu maailmalla on ihan aikuisten oikeasti oikeasti ankaraa. Myös työpaikkoja tuovista yrityksistä maailmalla kilpaillaan.
Suomalainen muovituotevalmistus toimii vähän kaukana valtaväylistä vahvasti rajatulla kohdalla arvoketjua. Sijaintimme jo antaa muille etumatkaa. Olemme pääosin ison kansainvälisen petrokemian teollisuuden muoveja ostava asiakas ja yritämme myydä muovituotteita vahvojen ketjujen ja brändinomistajien kautta. Nyt myös energiatoimittajat ja erilaiset muovituoteverottajat ovat tulleet jakamaan ennestään ohutta muovituotevalmistuksen katetta.
Alkaa tässä kamelin selkä pahasti jo oireilla. Yritystemme yksilöllinen tilanne ja tulevaisuus tulee huomioida paljon nykyistä paremmin tai nykyisyydelle ei vaan seuraa jatkoa.
Lakkoja, sulkemisia ja toimitushäiriöitä ei halua kukaan järkevä alalle. Kaikkien vähiten niitä ymmärtää vaivalla ostamaan saatu hyvä asiakas, joka odottaa tuotteitaan just on time – jossain päin maailmaa.
Takaisin