Muoviteollisuus tiukilla
Vesa Kärhä (vesa.karhaplastics.fi), 3.11.2023
Muoviteollisuuden yleinen tilanne jatkuu kireänä ja epävarmana.
Muovituotevalmistuksen odotukset Suomessa ovat viimeisimmän EK:n suhdannebarometrin ja muiden mittareiden perusteella pysyneet viimeisen puoli vuotta joko paikoillaan tai laskeneet jonkin verran eräin paikoin.
Tilausten nousu antaa vielä marraskuussakin 2023 odottaa itseään. Kun asiakkaiden varastot ovat syksyn mittaan huvenneet, he ovat hankkineet tilalle erittäin varovasti lisää ja näitä pieniäkin hankintaeriä on kilpailutettu vimmaisesti.
Suomen kilpailuasema sinänsä olisi kohtalaisen hyvä monessa muovituoteryhmässä. Kapasiteettia on vapaana ja varastoissamme paljon muovituotteita, mikäli maailman talouden rattaat lähtisivät vaan kunnolla pyörimään ja kysyntä sitä kautta elpyisi. Tällä hetkellä parhain kysyntä on terveydenhuoltoon ja puolustusvälineisiin liittyvillä muovikomponenteilla. Myös muita pieniä valopilkkuja löytyy. Tuotannon turvaava kokonaistilauskanta on enää 2 kk ja käyttöaste alle 63 %. Ne ovat hyvin merkittävästi alle vuodentakaisten lukemien, jolloin olivat kyllä poikkeuksellisen korkeita.
Vielä hetki sitten niin vahvat raaka-ainetoimittajatkin ovat nyt Euroopassa poikkeuksellisen huonossa kannattavuustilanteessa ja pyrkivät saamaan muoveistaan parempaa katetta. Heikko kysyntä siis vallitsee koko arvoketjussa.
Koska elpyminen muovialueella voisi meillä sitten alkaa? Vastaus riippuu aika täysin asiakassektorien kehityksestä. Rakentamisen uskotaan alkavan nousta 2024/25-vaihteessa. Korot ovat ilmeisesti nyt lakiasennossaan ja saattavat ensi vuonna aloittaa laskun, sysäten rahan taas liikkeelle. Kiinan business -kuplista ja mustista joutsenista eli ennakoimattomista kriiseistä kuten pandemioista ja sotien leviämisistä on vaikea sanoa yhtään mitään muuta kuin, että varovaisuutta ja epävarmuutta muoviteollisuuden ylle nekin nyt tuovat. Yllätyskriisit vievät tai siirtävät myös osaltaan panostusmahdollisuuksia vihreään siirtymään, jolla voisi olla monien muovituotteiden kysyntään vahvistava vaikutus.
Takaisin