Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Globaalin muovisopimuksen kaatuminen pettymys

Globaalin muovisopimuksen kaatuminen pettymys

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 12.12.2024

YK:n ympäristöjärjestö UNEPin kansainvälisen muovisopimuksen viimeiseksi aiotut neuvottelut Etelä-Korean Busanissa päättyivät 1.12.2024 ilman että sopimukseen päästiin.

Sopimusprosessi herätti laajaa kiinnostusta ja toiveikkuutta.

Muoviteollisuus ry:n piirissä toivottiin yli 170 jäsenmaan saavan aikaan Busanissa yhteisiä sitoumuksia muovijätehuollon parantamiseksi ja vesistöroskaamisen vähentämiseksi. Sellaiset olisivat voineet tuoda jopa lisää vientiliiketoimintaa Suomeen. Meillä on muutamia hyviä ratkaisutekniikoita jäteongelmiin, muun muassa syväkeräysastioita ja jätevedenkäsittelyä.

Pienenä taustapelkona oli Suomen marginaalinen merkitys siinä vaiheessa, jos sopimus olisi jotenkin alkanut sulkea valmistusta tai vaatia vielä lisää EU:n jo pk-yrityksiä surkastuttavan byrokratiataakan päälle. Sopimus kuitenkin jumiutui tähän joidenkin haluun rajoittaa eri maiden muovituotantoa ja toisaalta eräiden maiden rahoitusvaatimuksiin omien systeemiensä rakentamiseen. Väärä idealismi, ahneus ja sivusta ajettu teollisuusvastaisuus olivat lopulta käsijarru kaikelle etenemiselle.

Jätehuollon ja kierrätyksen kehittämisen tarpeesta varsinkin kehittyvissä maissa ja kansainvälisillä merialueilla oli aika lailla loppuun asti konsensus.

Reaktiot pattitilanteeseen ovat heijastelleet pääosin eri asteista pettymystä. Positiivinen puoli asiassa on, että koko 3-vuotinen neuvotteluprosessi on nostanut tietoisuutta jätehuollon tärkeydestä, etenkin maissa, jossa se ei kunnolla toimi. Arvioidaan, että tämän suhteen saatetaan vielä tehdä uusikin neuvotteluyritys 2025. Lisäksi neuvottelut toivat esiin eri maiden ja talousalueiden politiikkaeroja.

Euroopan unioni esimerkiksi on tehtaillut paljon rajoituksia, kieltoja ja rakentanut omaakin toimintaansa haittaavan raskasta säädös- ja hallintolabyrinttia. Sellainen ei vaan tunnu olevan ihan voittava linja koko maailmassa. Oikealla muovien käytöllä saavutetaan niin paljon hyviä asioita, joita muut talousalueet ja kehittyvät valtiot haluavat.

Takaisin