Suomalainen muovikassi puoltaa paikkansa
Vesa Kärhä (vesa.karhaplastics.fi), 4.11.2013
Ja suomalainen on vastuullinen muovikassin käytössään.
Euroopan komissio esittää ohuiden muovisten ostoskassien käytön vähentämistä kaikissa jäsenmaissa. Suomi on ollut jo perinteisesti tässä suhteessa mallimaa, jossa muoviset kassit ovat olleet valtaosin maksullisia ja moneen kertaan käytettäviä. Kaikkein ohuimpia muovikasseja, joita maailmalla jaetaan tukuittain ilmaiseksi kaupoissa, ei meillä kauppakasseina ole ollutkaan.
Komission direktiiviehdotus voi parantaa joidenkin jäsenmaiden muovikassikulttuuria ja siisteyttä. Suomalaisen yhteiskunnan kannalta siihen ehdotetussa muodossaan sisältyy liuta ristiriitoja. Muovikassien paksuudelle tulisi tavallaan alaraja, jonka alittaminen johtaisi ilmeisesti rajoituksiin. Raja on valittu 0,050 millimetriksi. Käytännössä näin paksujen kassien valmistaminen veisi nykyistä enemmän resursseja eli materiaalia ja energiaa. Raja myös pysäyttää sinänsä järkevän materiaalien vähentämis- ja kehittämispyrkimyksen. Ollakseen edes jotenkin perusteltu 0,050 millimetrin seinämäpaksuusraja olisi laskettava 0,030 millimetriin, jolloin se kohdentuisi juuri niihin ohuisiin tuulessa lentäviin ja roskaaviin kertakäyttökasseihin.
Jos ja kun kätevä taskuun taiteltava kantoväline ja roskien vientiin soveltuva vanha muovikassi puuttuu, alkavat ihmiset hankkia erikseen muun muassa ohuita roskapusseja. Jäteastioihin tarvitaan joko sisäpusseja tai pesu useammin. Pietarsaaren ympäristössä koko asukkaiden jätteiden lajittelu perustuu värillisiin vanhoihin muovikasseihin. Se on nimeltään
Ekorosk-systeemi. Pitääkö ne kaikki jatkossa ostaa erikseen ? Entä kuka viitsii kerätä kadun likaisia roskia suoraan taskuunsa tai reppuunsa? Arki hankaloituu, kallistuu eikä ympäristöhyötyä saavuteta.
Muovikassien valmistukseen käytetään alle promille kaikesta öljynkulutuksesta ja myös nopeasti uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja muovikasseja on markkinoilla. Kaikki Suomessa käytössä olevat muovikassit on valmistettu joko neitseellisestä tai kierrätetystä polyeteenimuovista. Ne voidaan käyttää uudelleen tuotteena, materiaalina tai energiana. Kassien poistaminen markkinoilta poistaisi samalla merkittävän kierrätetyn muovin käyttökohteen, sillä parhaissa kotimaisissa kasseissa on yli puolet kierrätysmateriaalia.
Suomessa muovikasseja valmistaa viisi yritystä, joissa on yhteenä yli 120 työntekijää.
Suomalaisen muovikassin elinkaariTakaisin