Kuva: Medisize OyInsuliinikynät

Kysy muovista

Askarruttaako mieltäsi jokin muoviasia? Syötä yläpalkin hakukenttään sana!

Muovipakkaukset

Pesuaine suihkepullot

Kysymys 23.09.2022:
Hei! Laitetaanko pesuaine suihkepullot muovi keräykseen, niitä kun on hankalampi kunnolla pestä.

Vastaus 24.10.2022:
Laita vaan. Rouhintaan ja pesuun menevät Riihimäellä.

Kierrätetty muovi

Kysymys 13.04.2022:
Meillä on asiakas, joka haluaisi pakata meillä valmistetut ravintolisät rPET-purkkeihin. Koska asiakas ottaa vastuullisuuskysymykset todella vakavasti, kysyvät he nyt sitä, että minne Suomessa rPET-pakkaukset menevät käytön jälkeen? Poltetaanko ne, otetaan Suomessa uusiokäyttöön vai lähetetäänkö esim. Saksaan tai muualle jatkojalostettavaksi?

Osaatteko te vastata tähän kysymykseen vain kenen puoleen minun tulisi kääntyä?

Ystävällisin terveisin,

Johanna Heikkinen

Vastaus 13.04.2022:
Kaikki PET-pakkaukset, jotka viedään asianmukaisesti tyhjennettynä Suomessa muovipakkauserilliskeräykseen toimitetaan Fortumin lajittelulaitokselle Riihimäellä. Siellä ne lajitellaan ns NIR-tunnistuksella erilleen, paalataan ja myydään eniten tarjoavalle ympäri maailmanMikäli pakkauksessa on jotain vikaa tai sille ei löydy ostajaa , se käytettän energian tuotantoon Suomessa. Suomen ainoa varsinainen PET-pakkausten kierrätyslaitos on Pramia Plastic Oy.

PE-HD ja EP-DM

Kysymys 03.09.2021:
kestävätkö nämä muovilaadut etanolia? Näiden muovien kemiallisen keston pitäisi olla hyvää poislukien vahvat hapot. Kuinka kauan astioita voi käyttää esimerkiksi niin, että astioita pestään välillä ja astiaan laitetaan uudelleen etanolipohjaista liuosta?

Vastaus 08.09.2021:
Kyllä nuo muovit etanolia kestävät, mutta säilytyksen ongelma tulee siitä, että happi voi kulkea läpi ja etanolista tulee etikkaa. Siksi -ja haihtumisen -vähentämiseksi esim polttoainesäilytyksessä pitäisi olla erikoistiivis, UN-tyyppihyväksytty, usein välikerroksella varustettu kanisteri.

apetit keittojuures pakkaus

Kysymys 28.03.2020:
kolmio tyhjä ja alla merkintä PE-LD voiko laittaa muovin keräykseen ?

Vastaus 28.03.2020:
Helppo ja yksinkertainen vastaus: Voi.

Muovin kierrätys

Kysymys 23.01.2020:
Saako viedä muovinkeräykseen esim. Riski pisteeseen :
- Nurmikko multa-, apulanta- ja kalkitus säkit
- Kaupasta ostetut lämminruoka annoksien mustat ruoka-astiat
- irto suolakala siivujen ja irto salaattien kirkkaat muovirasiat
eli kaupan palvelu palvelutiskiltä ostettujen irtotuotteiden pakkaukset.
Voi olla joskus myös muovikääreissä

Vastaus 28.01.2020:
Puhtaana kyllä.

PI symbolilla varustettu muovipakkaus

Kysymys 25.09.2019:
Miten kierrätän tällaisen materiaalin?

Vastaus 25.09.2019:
En tiedä mitä tuo symboli tarkoittaa. PI on kyllä erikoismuovi, polyimidi, mutta eipä ole ikinä pakkauksessa tullut vastaan. Vie muovipakkauskeräykseen ja antaa NIR- lajittelulaitteen ottaa siitä selkoa. Tai vaihtoehtoisesti jätä sekajätteeseen.

Latzi pussin kierrätys

Kysymys 24.04.2019:
Mihin laitetaan merkki kun kolmiossa on keskellä 90. ala lukema C/PP. olen googlettanut asiaa, mutta en löytänyt vastausta. Kiitos! ;-)

Vastaus 26.04.2019:
Paperi/muovi -yhdistelmä. Kait nippa nappa menisi kuitupakkauskeräykseen, mutta itse pidän parhaana ja laitan nuo sekajätteen keruupussiksi ja sitä kautta energiaksi. En ymmärrä miksi pakkaaja ei käytä 100 % muovisäkkiä, joka on helppo kierrättää, jopa tyhjenee ja suojaa paremmin. Laastiteollisuus mm on siksi vaihtanut noista paperista pois.

kierrätys

Kysymys 15.03.2019:
kiinasta tuleva alumiinin suoja pakkaus joka on kirkasta rapeaa pakkasta kestämätöntä muovia ja harsoa jota käytetään puutarhoissa
voiko kierrättää vai onko sekajätettä
t.rami

Vastaus 16.03.2019:
Jos on pakkaus ja muovia, niin kyllä sen muovipakkauskierrätykseen voi laittaa. Ja voi myös laittaa sekajätteeseen, mikä on aina varma energianhyödyntämiskanava ja usein lähempänä. Ei koskaan luontoon tai heitteille ! Se on tärkeintä,

Isot lähdevesipullot

Kysymys 06.01.2019:
5-ja10 litran lähdevesipullot? Sinisissä muoviosissa merkin- tä:PD HD. Miten kierrätetään?

Vastaus 06.01.2019:
Kierrätysastiaan vaan. Ainoa ongelma saattaa olla saada mahtumaan aukosta, varsikin kympit. . Itse olen varovasti hyppinyt niitä litteämmiksi.

Pakkauspussien kierrätys

Kysymys 04.01.2019:
Hei,
Meillä on tuotteiden pakkauspussit joiden merkintä on kierrätysmerkin sisällä PE. Mikä on käytettyjen pussien oikea jäte / kierrätyspaikka?

Vastaus 04.01.2019:
Noillehan on paljon keräyspisteitä, joista kaikista tuote päätyy hyödyksi. Kuluttaja voi viedä pussinsa kaikkiin muovipakkauskeräyspisteisiin, joista pussi jatkaa materiaalikiertooon. Tai ne voi laittaa sekajätteisiin, joiden kautta maakaasua puhtaudeltaan ja energialtaan vastaava PE muuttuu energiaksi jätevoimalassa (brrr sitä lämmitysenergiaa näin kylmällä tosiaan tarvitaan). Jos pakkaus jää yrityksen käsiin, se pitäisi toimittaa jonnekin Suomen 66 vastaanottoterminaalista (www.uusiomuovi.fi) tai energiajakeeseen tai sekajätteeseen.

Sopiiko kierrätykseen?

Kysymys 05.07.2018:
Ostin tuotteen, jonka muovipakkauksessa on kierrätyskolmiomerkintä, mutta ei numeroa kolmion sisällä, kolmion alla on PA/PE merkintä. Voiko pakkauksen toimittaa muovin keräykseen? Tuote on Pirkka kiviuunisiemensämpylä, valmistettu Saksassa.

Vastaus 05.07.2018:
Voi laittaa ilman muuta.

Pakkausmateriaalin kierrätys

Kysymys 11.03.2018:
Taloyhtiössämme on muovipakkausten kierrätykseen tarkoitettu jätestia. Kuuluuko esimerkiksi kuluttajaelektroniikan pahvipakkausten sisältä löytyvät ”solumuovit” (ei styrox) - vaahtomainen tiivis, murentumaton materiaali tähän laatikkoon? En tiedä muovin tyyppiä, mutta ABS:ää se ei ainakaan ole. Merkintöjä ei ole. Materiaali on tyypillistä täytettä pahvipakkauksien sisuksina (elektroniikkalaitteet jne.)

Kiitos.

Vastaus 11.03.2018:
Tyypillinen muovipakkaus eli vastaus on kyllä, voidaan laittaa keräykseen.

Viru vodka

Kysymys 15.02.2018:
Hei, sain ao. vastauksen johon olisin halunnut lisävastauksen kun tapauksessani korkit ja renkaat/kaulukset ovat metallia?
"Kysymys:
Voiko laittaa muovikeräykseen Virosta ostetut vodkapullot?

Vastaus:
Voi, Tyhjänä ja korkki erikseen, jos molemmat on muovia. Kiitos kysymyksestäsi!"

Vastaus 15.02.2018:
No parempihan se olisi ottaa kaikki metalli irti ja laittaa ne metallinkeräykseen. Eihän metallista millään uutta muovia saa tehtyä.

Viru vodka

Kysymys 02.02.2018:
Voiko laittaa muovikeräykseen Virosta ostetut vodkapullot?

Vastaus 02.02.2018:
Voi, Tyhjänä ja korkki erikseen, jos molemmat on muovia.

Muovikanisteri

Kysymys 27.11.2017:
Voiko auton tuulilasinpesunesteen kanisterin viedä muovien keräyspisteeseen (korkki irrotettuna)?

Vastaus 27.11.2017:
Kyllä. Kanisterin muovi on juuri sitä parasta kierrätykseen. Itse olen isompia (kymppilitraisia) tosin joutunut terävällä puukolla tai sahalla puolittamaan että mahtuvat aukosta, joskus viislitraistenkin päällä varovasti pomppinut niitä kasaan. Keräysastioiden aukot ovat valitettavasti vähän kapeita, jottei sinne saisi sisään ihan mitä hyvänsä ei-pakkausta.

Löylytuoksupullo

Kysymys 10.10.2017:
Kuuluuko löylytuoksupullo (PET 1) sekajätteeseen vai voiko viedä muovinkierrätykseen?

Vastaus 10.10.2017:
Molempiin voi laittaa ja molemmista menee hyötykäyttöön. Muovipakkauskeräilystä materiaaliksi, sekajätteestä energiaksi.

Muoviset likööripullot

Kysymys 09.10.2017:
Voiko muovinkeräykseen laittaa muovisia likööripulloja, joissa on metallinen korkinkaulus kiinni? Pitääkö metalliosa irrottaa ensin jollain työkalulla? Likööri ostettu alunperin Virosta, joten eivät kelpaa pullonpalautukseen.

Vastaus 09.10.2017:
Olishan se varmaan hyvä ottaa metalli pois muovipakkauskeräyksestä ennen kuin sinne vie. Metalli voi ohjata koko pullon rejektiin lajittelulaitoksella. Jos ei irtoa tai muutoin liian hankalaa, niin laittaa sitten sekajätteeseen, jossa muovista saadaan energiaa ja metalli otetaan kierrätykseen pohjatuhkasta. Eipä noista Viron tuotteista muuten Suomeen mitään kierrätysmaksuja maksella, joten sinänsä noiden tuontipakkausten erilliskeräilyn kustannus jää kotimaisen teollisuuden harteille. Jätemateriaali kun ei riitä lainkaan keräystä ja prosessointia kattamaan. Sikälikin ehkä se sekajäte olisi oikeudenmukaisin ja oikein paikka tuontipullolle.

Vakuumimuovi

Kysymys 26.09.2017:
Mitä materiaalia vakuumimuovi on?

Vastaus 26.09.2017:
Hei,

Ei sellaista oikein ole kuin vakuumimuovi.

Muovia voidaan muokata vakuumin avulla. Ja toisaalta muovilla voidaan ylläpitää vakuumia esim. pakkauksissa. Jälkimmäiset ovat yleensä kaasutiiviitä monikerroslaminaatteja.

Elintarvikemuovipinnoite

Kysymys 12.09.2017:
Hei, minua kiinnostaa onko elintarvikemuovista tehdyt tuotteet kokonaan elintarvikemuovia yleensä? vai onko mahdollista, että riittää se, että tuote on pinnoitettu elintarvikemuovilla ja ei näin ollen ole kokonaan elintarvikemuovia?

Vastaus 13.09.2017:
Hei,
Käytännössä kun tänä päivänä tehdään asianmukaisia määräykset täyttäviä elintarvikekontaktimuovituotteita, ne tehdään kokonaan elintarvikehyväksytystä muovista. Jopa niin, että Suomessa moni tehdas, joka tekee samoissa tiloissaan muitakin muovituotteita, käyttää niihinkin vain elintarvikontaktimuovilaatuja. Näin ei tule sekaannuksia edes vahingossa.

Säännösten mukaan olisi mahdollista tehdä monikerrostuotteita, joissa ei-kontaktissa oleva muovi voisi olla myös ei-hyväksyttyä, kunhan sen ja elintarvikekontaktimuovin/elintarvikkeen välissä on ainesiirtymät estävä estokerros, käytännössä metallointi. Tällainen monikerros on teknisesti vaikea ja kallis eikä sillä saavuteta oikein mitään etua. Lähinnä on tutkittu kierrätysmateriaalien sijoittamisia välikerroksina joihinkin ratkaisuihin, mutta nyt myös kierrätysmateriaaleja on saatavilla myös elintarvikepuhtausluokassa, mikä tavallaan ratkaisee asian toista kautta.

Huomattakoon myös, että materiaalivalinnan ohella tuotteen pitää vielä läpäistä migraatio- ja makutestit. Kaiken tekemisen koko linjassa on myös oltava ns hyvän tuotantotekniikan (= GMP-asetuksen) mukaista ja kaikkien riskien systemaattinen omavalvonta on oltava kunnossa. Ja näitä kaikkia valvotaan Suomessa. Täten hyväksytyn materiaalin valinta on vain yksi, tosin ohittamattoman tärkeä, vaihe elintervikeontaktimuovituotteen valmistuksessa ja laadun varmistuksessa.

metalloitu muovi

Kysymys 26.08.2017:
Hei! Miten on metalloidun muovon tmv. kierrätys? Pakkauksessa on kierrätysmerkki ja PET/metPP.

Vastaus 26.08.2017:
Muovipakkausten keräykseen vaan. Metallikerros on tosi ohut ja metallin määrä noissa kalvoissa on vähäinen. Tietysti menee myös seka- eli käytännössä energiajätejakeissa ongelmitta.

Kierrätysmuovin puhtaus

Kysymys 10.08.2017:
Kierrätettävän muovin pitäisi olla puhdasta, mutta kuinka pudasta? Esim. ruokaöljy-ja sinappipulloja on vaikea puhdistaa täysin puhtaaksi. Samoin shampoopullot ja vastaavat.
Vastauksesta kiitän jo.

Vastaus 10.08.2017:
Hei,
Kyllähän se niin on, että sisältöjäämät aina haittaavat uusiomuoviksi prosessointia ja ne pitäisi saada aika hyvin pois. Tässä on viraliinen keräilyn ohje ja vastaus kysymykseen "Kuinka puhdas pakkauksen pitää olla?"
"Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Tämä on tärkeää, koska jäteastiat keräävät helposti tuhoeläimiä ja tuottavat hajuhaittoja. Pakkausjätteen käsittelyprosessi on pitkä ja myös ammatti-ihmisten terveysriskejä halutaan minimoida . Pakkaukseen mahdollisesti jäänyt biojäte tai muu kosteus purkaantuu, kun pakkauksia puristetaan kokoon. Tämä voi siten pilata samassa erässä olevia muita pakkauksia. Talvella nesteet ja kosteus jäätyvät keräysastiassa.
Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi, että pakkaus pistetään sekajätteeseen. Jos pakkauksen sisältö on helposti pilaantuva, puhdistaminen on tietysti tärkeämpää kuin se, että pakkaukseen jää esimerkiksi pesuainetta. Nyrkkisääntönä voi pitää sellaista puhtautta, joka mahdollistaa pakkausjätteen pitempiaikaisen säilytyksen kotona." Lisäinfoa www.uusiomuovi.fi

Muovien merkinnät -luettelo

Kysymys 13.03.2017:
Voisiko kotitalouksiin jakaa luettelon muovien merkinnöistä, kuten aikanaan tehtiin paperin ja kartongin kierrätyksestä, jos kerran halutaan muovijätettä uusiokäyttöön. Merkintöjä on monenlaisia.

Vastaus 13.03.2017:
Kiitos ideasta. Sitä on pohdittu, mutta päädytty siihen että kuluttaja(muovi)pakkausten osalta kaikki keräystieto ja tiedottaminen keskitetään www.rinkiin eikä käytetä luonnonvaroja uusiin painotuotteisiin. Merkintöjen moninaisuus johtuu osin siitä, että EU:ssa ei ole luotu kunnon standardia näille merkeille. Jos Suomessa aletaan käyttää jotain, sitä tuskin saadaan tuontituotteisiin, joita valtaosa alkaa olla. Toisaalta eipä arvostella EU:takaan liikaa. Sen jäsenyyden aikana Suomessa on käytännössä saatu kaikki muovijäte posi kaatopaikoilta, jee.

EVA pussien hävittäminen

Kysymys 30.01.2017:
Miten EVA muovista valmistetut pussit tulisi hävittää?

Vastaus 30.01.2017:
Ehkä parasta olisi laittaa energiajakeeseen niin ei tule etikkahappo-ongelmia . Voi niitä viedä pakkauskeräykseenkin, nimittäin jos on pakkaus (www.uusiomuovi.fi)

muovinen irtoteepakkaus

Kysymys 23.11.2016:
Hei, olen pakkausmuotoilun opiskelija ja minulla on kysymys muoveista pakkauksissa. Minulla on japanilainen irtoteepakkaus, jossa on käytetty PE ja PA muovia.Osaatteko sanoa kumpi muovi on pakkauksen pinnalla ja kumpi pakkauksen sisällä ja miksi näitä muovia on käytetty tässä pakkauksessa. Ja onko purkkapusseissa käytetty samoja materiaaleja kuin tässä vai mitä yhdistelmiä elintarvike käyttöön tarkoitetuissa muoveissa yleensä on.

Vastaus 23.11.2016:
Hei,
Noista yhdistelmäpakkauksista voi opiskella vaikkapa pakkausalan perusoppikirjasta Pakkaus, kirjoittajat Karjalainen& Ramsland, Pakkausteknologiaryhmä PTR ,1992 ss 93 -. PE/PA yhdistelmällä saadaan aikaan varmaankin teelle optimaalinen kaasutiiveys (PA) sekä mekaaniset ominaisuudet (PE) vähimmällä mahdollisella raaka-aineella. Ei kerrosjärjestystä pysty ilman analyysia oikein luotettavasti sanomaan. Usein PA-kerros on kahden kerroksen välissä/suojassa ja toimii siinä myös yhteen liimaavana kerroksena. Vain kaksikerroksinen laminaatti on hieman outo ratkaisu, mutta kait sellainenkin voi olla. Purkkapakkaus voi olla sama kuin teelle tai sitten se voi vaatia vaikkapa paremman painatuspinnan tai valosuojaa tai muuta kerrosta. Nämä ovat hyvin elintarvikekohtaisia. Elintarvikkeeseen kosketuksissa olevan pinnan on oltava ns elintarvikontaktiinhyväksyttyä muovia, jota löytyy niin PA:sta kuin PE:sta ja kaikista yleisistä muoveista. Hyvää opintojen jatkoa ja muovista saa varmasti parhaan suojan tuotteille, kunhan niiden ominaisuuksia vaan opiskelee kunnolla.

Kotitalouden muovinkeräys

Kysymys 11.11.2016:
Mitkä muovit saa laittaa muovinkeräykseen. Mitkä muovilajit voidaan kierrättää (01 - 07), tiedän, että 03 ja 07 ei saa laittaa

Vastaus 11.11.2016:
Kaikki tyhjät muovipakkaukset paitsi PVC (03). Lisätietoja on keräyspaikalla, www.rinkiin.fi tai alueen jätehuollosta vastaavilta viranomaisilta. Kaikki muovit, myös muut kuin pakkaukset voi laittaa myös sekajätteeseen, josta Suomessa tehdään kaikkialla nykyisin energiaa. Tämän helpompaa muovien hyötykäyttö ei voi enää olla.

muovilelut

Kysymys 01.11.2016:
voiko muovilelut, isot muoviset pääsiäismunat (Kinder), muovisisustuslaatikot, kukkapurkit ym viedä muoville tarkoitettuun keräyspisteeseen? samaan pisteeseen kuin muovisettalouspussit?

Vastaus 01.11.2016:
Siis kyllä nuo Ekopisteet on tarkoitettu ja järjestelmän lajittelulaitteet viritetty vain ja ainoastaan muovipakkauksille. Siellä on astioissa ohjeet ja ohjeita saa myös osoitteesta www.rinkiin.fi. Lelut, sisustuslaatikot ja kukkaruukut eivät ainakaan ole pakkauksia. Itse laittaisin nuo kaikki lelut yms epäselvät sekajätteeseen , joka käytännössä menee kaikkialla Suomessa nyt energiahyötykäyttöön (tärkeää ja hyvää sekin ainakin näin kylmällä säällä) ja vain selvät tyhjät muovipakkaukset toimittaisin muovipakkausten keräyspisteeseen,

Eri muovit kierrätykseen

Kysymys 02.10.2016:
Voiko kukkamulta pusseja, kissan ruokapusseja, kaupan hedelmäkasseja laittaa kierrätykseen? Entä kahvipaketin sisäpussi, onko se muovia vai metallia? Leipäpussit?
t. Päivi

Vastaus 02.10.2016:
Kyllä nuo kaikki ovat muovipakkauksia eli voi laittaa tyhjinä keräykseen.

Pehmikemuovi kelpaako muovikeräykseen?

Kysymys 30.09.2016:
Huonekalujen päällä oli samantyylista muovia, kuin on jumppaalustoissa tosin ohuena: Voiko viedä paikalliseen keräykseen vai sekajätteeseen?

Vastaus 30.09.2016:
Kyllähän tuo kuvauksen perusteella vaikuttaa ihan polyeteenivaahdolta ja pakkaukselta eli käy muovipakkauskeräykseen ja materiaalikiertoon. Sekajätteeseen tietysti käy myös ja päätyy hyödylliseksi energiaksi sitäkin kautta.

Irtokarkkirasit

Kysymys 23.09.2016:
Ovatko irtokarkkirasiat turvallisia ruoan säilytykseen?

Vastaus 23.09.2016:
Hei,
Eiväthän ne tietenkään vedä turvallisuudessa vertoja esim. Orthexin tai Plastexin varta vasten ruoansäilytykseen ja -valmistukseen tarkoitetuille puhtaille uusille rasioille, joista aina saa myös käyttö-ohjeita ja tietoa valmistajalta tarvittaessa. Irtokarkkirasian muovinkin pitää periaatteessa olla elintarvikekontaktikelpoista, mutta niitä taidetaan tuoda hyvin eri maista eikä esim. yli 20 C:n korkeaa lämpötilaa tarvitse testauksissa huomioida. Niítä ei siis lähtökohtaisesti ole tehty muun ruoan säilytykseen ja päälähtökohdat lienevät muissa parametreissa. Ei oikein uskalla antaa täyttä vihreää valoa käyttöön noilla tiedoilla vaikkei tiedossa mitään esiintyneitä ongelmia olekaan.

kahvipussit

Kysymys 08.08.2016:
Jos ei tarvitse/ jaksa enää kerätä kahvipusseja askartelua varten, minne ne laitetaan poistoon? Muovikeräykseen, sekajätteeseen vai muualle?

Vastaus 08.08.2016:
Muovipakkauskeräykseen (www.rinkiin.fi) tai sekajätteeseen (mistä päätyvät energiaksi). Kumpi vain on toimivampi oman itsensä kannalta. Jos pussi on jo askarreltu johonkin muotoon, vaikkapa kassiksi, joka on hajonnut, niin sitten sekajätteeseen, koska isot kassinriekaleet eivät mene Muovijalostamosta hyvin läpi.

Tarkka lajittelu

Kysymys 05.07.2016:
Voisiko saada vastaavan laisen luettelon, kuin mitä netissä on vuodelta 2005, Mitkä muovitlaadut voi viedä viedä keräyspisteisiin. Kaikkiko muut paitsi 03?

Vastaus 05.07.2016:
Ei sellainen luettelo oikein ole enää tarpeen, koska kaikki muovipakkaukset paitsi PVC-pakkaukset voi viedä muovipakkausten keräyspisteisiin tyhjinä ja puhtaina. Lisäneuvontaa kotitalouksien osalta saa tarvittaessa osoiteettsta www.rinkiiin.fi. Muut muovit ja muovituotteet menevät sekajätteenä energiaksi, jota muun muassa tuo kierrätys tarvitsee.

roll-on deodorantin pullo

Kysymys 27.05.2016:
Deodoranttipullossa on merkintä 05, mutta pulloa ei pysty huuhtelemaan, eli se ei ole puhdas. Voinko silti laittaa pullon pakkausmuoviastiaan vai onko se sekajätettä?

Vastaus 27.05.2016:
Hei,
Kyllä sen voi nykytiedon valossa laittaa mahdollisimman tyhjäksi käytettynä sitten muovipakkauskeräykseen siis huuhtelematta. Ei se dödö -jäämä tietysti kierrätysprosessin etu ole, mutta se ei myöskään houkuttele haittaeläimiä eikä aiheuta elintarvikejäämän tapaista pilaantumisongelmaa.

Muovituotteiden kierrätys

Kysymys 18.05.2016:
Hei,
Muovien talteenottoa on käynnistetty kunnissa. Nyt kuluttajille on jäänyt epäselväksi mitkä muovit soveltuvat kiertoon ja mitkä selkeästi eivät sovellu. PolyStyreeni? PolyPropeeni? PolyVinyyliCloridi, PET jne.
Missä määrin muovit todella päätyvät kiertoon, eivätkä kuitenkin polttolaitokselle jonne ne menisivät ilman 'kierrätystäkin'. ???

Vastaus 18.05.2016:
Hei,
Kysymys tuossa lienee muovipakkausten valtakunnallisesta keräilystä. Niiden ohjeet löytyvät keräilypaikalta sekä tuolta:
rinkiin.fi/kotitalouksille/lajitteluohjeet/
Tuon kautta tulevat muovipakkaukset lajitellaan Muovijalostamolla Riihimäellä materiaalikierrätystä varten. Ei asianmukaisessa laitosmaisessa jätteenpoltossakaan energiaksi sinänsä mitään vikaa ole, mutta Muovijalostamon tarkoitus on minimoida polton tarve.

Muutamat kunnat ja paikalliset suojatyöpaikat, järjestöt ja muutkin ovat perustaneet paikallisia muovien erilliskeräilyjä, joissa voidaan ottaa muitakin tuotteita kuin pakkauksia. Niiden loppukäytöstä ei ole koottua infoa saatavilla. Suosittelen kysymään alueen jätehuollosta vastaavilta viranomaisilta tai keräilyn järjestäjältä. Sinänsä hyvä juttu että parempia vaihtoehtoja kaatopaikalle tai luontoon viskaamiselle löytyy.

multasäkit

Kysymys 07.05.2016:
Voiko puhtaat multasäkit laittaa muovin kierrätykseen ?

Vastaus 07.05.2016:
Ajankohtainen kysymys ja vastaus on, että kyllä muovisäkit ovat pakkauksia ja ne voidaan laittaa muovipakkausten kierrätykseen. Puhdistus on juuri yksi avaintekijä eli kaikki multajäämät puutarhaan, kiitos.

kääreet

Kysymys 03.05.2016:
Voiko jäätelöiden (esim magnum yms) ja suklaapatukoiden kääreet laittaa kierrätykseen?

Vastaus 03.05.2016:
Kyllä voi.

Mihin laitetaan?

Kysymys 18.04.2016:
Mihin kuuluvat muovirasiat, esimerkiksi jäätelörasiat ja pakasterasiat. Voidaanko ne laittaa elintarvikemuovien kierrätykseen. Entä ohuet muovipussit, johin kaupassa pannaan esim. hedelmät?

Vastaus 18.04.2016:
Käyvät sekä muovipakkauskeräykseen (pakasterasia on rajatapaus koska siitä ei ole maksettu kierrätysmaksua) että energiajakeeseen. Lisätietoja www.rinkiin.fi

Käykö muovin keräykseen

Kysymys 24.02.2016:
Pieksämäellä Moilasen leipomo on muuttanut esim. pizzapakkauksia siten, että nyt pakkauksissa on kierrätyskolmion sisällä 07. Käykö tällainen materiaali kierrätykseen, kun ei voi tietää onko siinä 03 lei PVC-muovia? Jos merkin alla on lisäselvitys vaikka PE-PET, miten tällöin? Kiitokset vastauksesta?

Vastaus 24.02.2016:
Nuo käyvät muovipakkausten erilliskeräilyyn, kuten käytännössä kaikki kotimaiset elintarvikepakkaukset ohjeiden mukaan tyhjennettyinä. PVC-pakkaukset ovat hyvin harvinaisia: Lääkkeissä, lahjoissa, leluissa, työkaluissa ja vastaavissa tuontituotteissa joskus näkee. Työskentelemme koko ajan, että saisimme jonkun ajan kuluttua myös PVC-pakkaukset koneellisesti eroteltua jolloin niitä ei tarvitsisi jättää sekajätteeseen. Lisätietoja pakkausten keräilystä antaa www.rinkiin.fi.

muovilaatujen merkinnät

Kysymys 19.01.2016:
Useissa pakkauksissa on kolmio joko numerolla tai ilman. En ole löytänyt tietoa mitkä numerot kelpaavat muovin kierrätykseen paitsi että no 3 ei käy. Helpottaisi lajittelua, jos tietäisi, mitkä käyvät. Kiitos!

Vastaus 19.01.2016:
Hei,
Kaikki muut muovipakkaukset tyhjinä ja puhtaina käyvät. Työtä tehdään koko ajan myös sen puolesta, että nro 3 saadaan pakkausten keräykseen. Eipä sitä kylläkään juuri pakkauksissa ole, joissain luxus-jutuissa, lääkkeissä ja tuontileluissa yms joskus näkee.

minne muovi pöntöt

Kysymys 18.01.2016:
Lomitan useilla ropotti tiloilla jatilolla ihmetellään minne muovi kanisterit 20-60 litran vetoiset tulee kymeniä vuoteen

Vastaus 18.01.2016:
Jännä jos ei maatiloilla ole vielä tiedossa, että Ekokem Oyj:llä on kaikkien maatalousmuovien maksullinen noutopalvelu ja sen rinnalla vielä tyhjät puhtaat pakkaukset voisi viedä johonkin Suomen Uusiomuovi Oy:n terminaaleista
www.uusiomuovi.fi/fin/yritykselle/terminaalit_yrityspakkauksille/
Tai jos noistakaan mikään ei tilalle käy, niin nuohan voi hyvin laittaa energiajakeeseen , puhdasta energiaa voimalaitokselle. Ei ole ongelma, jos niistä ei tekemällä tee ongelmaa,

itsestään liimautuva muovipussi

Kysymys 11.01.2016:
Hei,
avasin saksilla leikkaamalla maissiryynejä sisältävän läpinäkyvän muovipakkauksen ("07"-koodi ja ilmoitus "pehmeä muovi" löytyi pussin reunasta). Kaadettuani tuotetta pussista jätin sen pöydälle ja huomasin myöhemmin, että pussin reuna oli sulkeutunut itsestään uudelleen. Oli siis ihan kunnolla liimatunut kiinni keskiosasta, jouduin repimään sen uudelleen auki. Miten tämä voi olla mahdollista? Pussin reunassa ei mielestäni ollut mitään tuoretta liimaa tms. joka olisi voinut aiheuttaa uudelleen liimautumisen. Onko pehmeät muovit jotenkin "eläviä" eli voivatko ne jotenkin muuttaa muotoaan normaalissa huoneen lämpötilassa?

Vastaus 11.01.2016:
Hei,
Aika mielenkiintoinen havainto. Kyllä todennäköisesti kyseessä on monikerroslaminaatti ja mieleen tuleva selitys sulkeutumiselle on, että välikerroksessa oleva EVA, EVOH tai muu ns. liima- tai barriermuovikerros on vain jotenkin sopivasti vääntynyt leikkauskohdassa hiukan ulospäin ja saanut sitten riittävän kontaktin viereiseen kalvoon. Nämä välikerrosmuovit on usein tehty nimenomaan tartuttamaan eri rakennekerrokset toisiinsa ja sen ne tekevät vaikkei tahmeus tunnu sormiin eikä pintaa olisi paljonkaan esillä. Tuota ilmiötähän voisi jopa hyödyntää uudelleen suljettavissa tuotteissa, jos se on hallittavissa! On kyllä myös olemassa hyvin erikoisia muoveja, joita voi leikata ihan palasiksi ja jotka kasvavat uudelleen kiinni molekyylitasolla itsestään tai jonkin ärsykkeen esim sähkövirran avustuksella. Ihan en uskoisi sellaisiin törmättävän tavallisessa maissipakkauksessa. Kiitos kun laitoit tuon jännän pähkinän purtavaksi.

lääkepurkit

Kysymys 08.08.2015:
Miksi lääkepurkkeja ei saa laittaa muovinkeräykseen?

Vastaus 09.08.2015:
Niissä on ollut ihan liikaa vaarallisia ja vastenmielisiä jäämiä. Jostain syystä lääkepurkkeihin jää tai jätetään salvaa, tabletteja, ruiskuja ja jopa eritteisiä tuppoja ja muita hoitovälineitä. Ne eivät peseydy aina edes vedellä pois. Riski käsitellä ja valmistaa sellaisesta tuotteita on liian suuri vaikka purkin muovi sinänsä olisi ihan hyvää muovia. Asianmukainen energiahyötykäyttö on turvallisempi ja hygieenisempi hyötykäyttö niille.

Muovin merkinnät

Kysymys 17.05.2015:
Hei!
Muovin merkinnöissä on kolmio ja sen sisällä numero, kolmion alapuolella on kirjain lyhenne. Mitä numero, kolmio ja lyhenne tarkoittaa?


Kiitos paljon!

Vastaus 17.05.2015:
Hei,
Kannattaa ladata julkaisukirjastostamme julkaisumme Muovipakkaus: Luotu Suojaksi ja katsoa sen sivu s.18, jossa muovipakkausten raaka-ainemerkit ovat eli www.plastics.fi/fin/muovitieto/julkaisukirjasto/

Mihin kaikkeen biohajoavaa muovia käytetään?

Kysymys 17.04.2015:
Hei! Ensinnäkin kiitos kysymyspalstasta ja selkokielisistä vastauksista kysymyksiin! Minua kiinnostaa etenkin biohajoavan muovin käyttö. Mihin kaikkeen sitä käytetään, ja onko jotain syitä siihen, miksei sitä näy enemmän? onko öljypohjainen muovi edelleen niin paljon edullisempaa? Itse toivoisin löytäväni esimerkiksi kosmetiikkaa, jonka pakkauksena olisi biohajoava muovi. Kiitos!

Vastaus 17.04.2015:
Kiitos palautteesta. Tämä vaatimaton kysymyksesi vaan on hieman laaja vastattavaksi ilman että tärkeät asiat jäävät kuvaamatta.

Tuolla meidän sivuilla on myös kerrottu, mitä bio-alkuiset asiat muovien yhteydessä tarkoittavat. www.plastics.fi/fin/muovitieto/muovit_ja_ymparisto/biomuovit/

Siellä kerrotaan mm. että biohajoavat muovit ovat muoveja, jotka mikro-organismit hajottavat ennalta määritetyissä olosuhteissa vedeksi, hiilidioksidiksi (tai metaaniksi) sekä biomassaksi. Sekä uusiutuviin että fossiilisiin raaka-aineisiin pohjautuva muovi voi olla biohajoava. Siis huom: Öljystäkin voidaan jalostaa biohajoava muovi, jopa veteen liukeneva EVOH-muovi jne. Ja päinvastoin bioetanolista voidaan tehdä ihan normaali käytännössä biohajoamaton polyeteeni (tarkkaan ottaen sekin kyllä aikanaan biohajoaa oikeissa olosuhteissa).

Kaikki hajoaminen riippuu aina olosuhteista. Minkä hyvänsä orgaanisen hiiliyhdisteen, kuten muovin, päätyminen biologiseen aineenvaihduntaan edellyttää kolmen tekijän toteutumista
1. Riittävän lyhyet hiiliketjut
2. Kiinnityskohdat entsyymeille
3. Elämällä välttämättömän veden läsnäolo
Fysikaalinen pilkkoutuminen ja muuntuminen voi tapahtua muutoinkin ja siinä auttavat mm. UV-valo, happi, mekaaninen rasitus jne. Melkein aina hajoaminen on kaikkien noiden ja joidenkin muiden ympäristötekijöiden summa- tai ketjuvaikutus.

Jos keskitytään tässä vain aidosti ja nimenomaan biohajoavaan muoviin eli sellaiseen muoviin, johon on tehty jo ihan alusta lähtien muovin polymeeriketjuja pilkkovia heikkoja kohtia sekä kohtia joihin entsyymi voi lukittua sekä vielä kosteuden imukyky, niin sellaisia ihmiskunta käyttää menestyksellä mm. lääketieteessä sulavina murtuneiden luiden tukirakenteina tai ompeleina tai lääkekapseleina (hajoamistuotteet eivät saa olla haitallisia), pelloille kynnettävinä katekalvoina ja niin edelleen. Yleensä käyttö on kohteissa, missä hajoavuuden ansiosta voidaan välttää uusi leikkaus, ylimääräinen liikkuminen liejuisella vuoristopellolla, annostella joku lääke tai muu aine vähitellen ympäristöön. Ne ovat siis aika erikoistapauksia.

Hajoaminen ei ole mikään sinänsä autuaaksi tekevä asia eikä se ole tavoiteltu asia yleensä pakkaamisessa. Muun muassa se, että entsyymit eli käytännössä homeet ja mikrobit voivat sellaiseen muoviin nopeasti kiinnittyä hajottaakseen materiaalin, on jotain mitä kosmetiikan tai elintarvikkeiden käyttäjät eivät halua. Samoin jotkut biomuovit ovat alkaneet maistua vaikkapa hiirille ja oraville esim autoissa ennen aikojaan. Vakavissaan pohditaan nyt mm. että pitääkö asiakkaille tarjota biohajoavaa muovia, jossa on kovat säilöntäkemikaalit tai katkerat hajusteet ? Kun muovipakkaukset ovat kuitenkin vaan alle 2 % öljyn käytöstä ja niitä tehdään jo muustakin kuin öljystä tai maakaasusta, niin kyllä oikein tapa huolehtia ympäristöstä on käyttää kunnon, kestävää ja turvallista melko tavallista muovipakkausta, joka sitten käytön jälkeen viedään energiahyötykäyttöön, jolloin siitä saa vielä puhdasta energiaa, mitä biohajoaminen ei tuota.

Elintarvikemuovi

Kysymys 09.02.2015:
Mitkä ovat yleisimpiä elintarviketeollisuudessa elintarvikepakkauksissa käytettyjä muoveja?

Vastaus 09.02.2015:
Ensinnäkin valitun pakkausmateriaalin ratkaisee aina elintarvikkeen ominaisuudet ja niiden myötä säilyvyys. Varmaankin Suomessa yleisin elintarvikepakkausmuovi on maito- ja mehupakkausten sisäpinnoitteena käytetty polyeteeni. Samaa perusmuovia löytyy sitten erinäisistä pusseista ja vastaavista. Mutta jos pitää säilyttää lihaa, kalaa, juustoa tai vaikkapa perunalastuja hapelta tai valolta suojassa tms. tarvitaan polyeteenin ohella muita muovikerroksia kuten polyamidia. Virvoitusjuomapullot ovat PETia ja jugurttipurkit&rasiat polypropeenia eli PP. Hiilihapoton mehu säilyy PE-HD-pullosakin, mitä ainetta ovat myös pullojen korkit. Siinä ehkä yleisimmät muovipakkausratkaisut.

Elintarvikemuoviako

Kysymys 02.09.2014:
Minulla on muoviastia jossa merkintä 3H1/Y1,5/150/09
Fin/VTT/008
Polimoon 670 (20L)
Onko em. merkeillä varustettu
astia elintarvikemuovia. Käyttämätön, noin 5 vuotta vanha.

Vastaus 02.09.2014:
Hei,
Elintarvikekelpoisuus jää tuolla tiedolla vähän auki. Tuo koodi nimittäin kertoo pakkauksen vain olevan vaarallisten aineiden kuljetukseen tyyppihyväksytty. Yleensä VAK-kelpoisuus edellyttää aika tuhtien UV-stabilisaattoreiden käyttöä, joka voi viedä elintarvikekelpoisuuden ellei sitä valita myös elintarvikekäyttö huomioiden. Polimoonin nykyinen nimi on Promens Oy ja se sijaitsee Liedossa. Jos haluaa olla varma että pakkaus soveltuu elintarvikekontaktiin, tulisi sellainen tilata nimenomaan Promensikselta tai Europakilta
T: Vesa Kärhä

5 litran muovitonkat

Kysymys 31.08.2014:
Hei! Mitä ihmettä voi tehdä 5,1 litran tyhjillä muovitonkilla? Meidän 5-henkisessä perheessämme niitä kertyy aivan tuhottoman paljon vuodessa, ja tuntuu aika äärimmäisen typerältä heittää ne vain kokonaisina sekajäteastiaan. Tonkat ovat varustettuna PET 01 -kierrätysmerkinnällä, mutta eihän niitä kauppaankaan voi pullonpalautusautomaattiin palauttaa. Kiitän jo etukäteen jos teiltä saa jonkinsorttista tietoutta! :)

Vastaus 31.08.2014:
Hei,
Omassa kuuden hengen ja parin lemmikin perheessämme käytän tyhjät muoviset mehu- ja kemikaalikanisterit roskan sekä tuhkan keruuastioina. Viillän varovasti mattoveitsellä yläosan kokonaan tai 3/4 irti, jolloin saan siihen jopa sellaisen suljettavan läpän. Osassa kanistereja on jopa kiva kahva. Ei tarvitse ostaa erikseen roska- tai muovipusseja ja kanisteriin saa tungettua todella paljon muuta jätettä. Meillä menee ihan kaikki kotitalousjätteet jatkossa paikallisen kaukolämmön tuotantoon Vantaalle ja kaukolämmön hinta siksi täällä jopa laskee. Yhden 5 litran kanisterin kuori korkkeineen vastaa lämpöarvoltaan jopa paria kiloa puuhaketta, mutta siitä ei jää lainkaan tuhkaa. Vuoden 2016 alusta ilmeisesti alkaa myös joillain alueilla muovipakkausten erilliskeräys. Siitä ei kuitenkaan ole vielä yksityiskohdat selvillä ja ainakaan meidän perheestä ei oikein jää siihen mitään toimitettavaa tällä hetkellä.

muoviset elintarvikepakkaukset

Kysymys 03.05.2014:
Millaisia kemikaaleja siirtyy muovipakkauksista elintarvikkeeseen?

Vastaus 04.05.2014:
Hei,
Muovipakkausten tarkoitus on nimenomaan estää elintarvikkeen pilaantuminen ja suojata sitä sekä sen kuluttajaa vierasaineilta ynnä muilta riskeiltä. Elintarvikekontaktiin tarkoitetut muovit on erikseen hyväksytty lainsäädännössä lähtöaineistaan alkaen. Sen lisäksi valmistetut pakkaustuotteet sekä vastaavat kontaktituotteet on testattava sen toteamiseksi, ettei elintarvikkeeseeen siirry terveydellisesti haitallisia ainemääriä eikä pakatun tuotteen laadun vaarantavia aineita. Asiaa valvovat elintarvikeviranomaiset. Muoveilla on kaikista elintarvikontaktimateriaaleista kaikkein yksityiskohtaisin ja tiukin lainsäädäntö, jota lisäksi jatkuvasti päivitetään, mikäli uutta tutkimustulosta joltain osin ilmenee. Valvonnasta ja käytännöistä löytyy lisätietoa Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRAn sivuilta www.evira.fi

polyuretaani ja elintarvikekuljetuslaatikko

Kysymys 29.07.2013:
Hei
Voiko polyuretaanista valmistetulla laatikolla kuljettaa elintarvikkeita?
Antti

Vastaus 30.07.2013:
Hei,
Polyuretaania on useita eri perustyyppejä. Kovaintegraalivalu PU on erittäin lujaa muovia. Toisaalta on vaahdotettua PU:ta ja sitäkin on jäykkää ja joustavaa. Kaikista voi periaatteessa valmistaa laatikkotyypisiä tuotteita, joskin aika harvinaisia sellaiset ovat. Jos laatikkoa ei ole valmistettu alunperin asiantuntevasti elintarvikekontaktiin eli valittu siihen tarkoitukseen nimenomaan hyväksytyt monomeerit (PU:ssa siis polyolit ja isosyanaatit), niin pidän sellaista käyttöä kyseenalaisena ja vähintäänkin käyttäisin elintarvikekelpoista sisäpussia tai hommaisin elintarvikekuljetukseen tarkoitettuja laatikoita esim. Schoeller Arca Allibertiltä tai jos pitää olla vaahdotettu kylmälaukkutyyppinen, niin Pohjoismainen Solumuovi Oy on hyvä ja asiantunteva. Sivuiltamme löytää myös yleisiä elintarvikelpoisuusvaatimuksia muovituotteille. Ne riippuvat osin myös pakattavasta elintarvikkeesta. Hyvää kesän jatkoa.

PET-pullot

Kysymys 26.06.2013:
Voiko muovisia virvoitusjuomapulloja käyttää esim omien mehujen, simojen ja kotikaljojen säilytykseen? Lähinnä irtoaako pidemmässä varastoinnissa jotain ei-toivottavaa sisältöön?

Vastaus 26.06.2013:
Voi periaatteessa käyttää. Tuo "pidemmässä säilytyksessä" on tietysti hieman suhteellinen käsite. Tavalliset muovit eivät ole niin kaasutiiviitä kuin lasi tai metallit. Monen kuukauden säilytyksessä voi hiilihappo paeta ja happi tunkeutua sisään. Silloin sisältö väljähtyy.

Pakkausten erilaiset muovit

Kysymys 03.06.2013:
Miksi kaikki pakkaukset ei voi olla vaan yhtä muovia että ne olisi helpompi kierrättää?

Vastaus 03.06.2013:
Pakkausmateriaali on aina valittava pakattavan tuotteen mukaan. Ikävä kyllä mikään yksi muovi ei omaa kaikkia maailmassa vaadittavia säilytysominaisuuksia. Niinpä elintarvikkeet, kodinkemikaalit tai vaikkapa nuppineulat vaativat erilaiset pakkaukset – ja materiaalit. On siis käytettävä aina parhaiten tuotteelle sopivaa muovia tai jopa muovien yhdistelmiä. Se on kuluttajan etu, että hankittu tuote ei pilaannu tai aiheuta vaaraa huonon pakkauksen vuoksi.

Muovipurkit marjojen säilytykseen

Kysymys 03.06.2013:
Sopivatko esim. tyhjät raejuusto/margariinirasiat, jotka ovat käsittääkseni polypropeenia, marjojen ja ruokien pakastamiseen turvallisesti. Vai liukeneeko niistä jotain haitallisia aineita?

Vastaus 03.06.2013:
Voi noita mainittuja rasioita puhtaina hyvin käyttää. Ei niistä muoveista normaalissa pakastekäytössä mitään haitallista liukene. Suosittelen että ei kuitenkaan täytetä kuumalla ruoalla, sillä muovi voi silloin pehmetä ja muuttaa muotoaan.

Muovipakkausten muovimerkinnät

Kysymys 03.06.2013:
Löysin lihapurkista pelkän haarukan merkin mitä eroa sillä ja muki haarukka logolla on?

Vastaus 03.06.2013:
Pikari ja haarukka yhdessä -symboli on Euroopan unionin virallinen ja ainoa olemassa oleva merkki, jolla pakkaaja voi vakuuttaa täyttävänsä tuotteen ja elintarvikkeen kontaktia säätelevät lainsäädännön yksityiskohtaiset vaatimukset.

Kaikki muunnokset ovat mitä ovat: Tietoisia tai tietämättömyydestä johtuvia harhautuksia, virheitä, mitä lie. Paha sanoa, miksi juuri tämä pakkaaja on mennyt ja painattanut purkkiinsa vain haarukan. Jos asia Sinua kovasti vaivaa, niin siitä voi tehdä ilmoituksen Eviraan (Pirkko Kostamolle), niin he voivat viranomaisina selvittää, onko tässä joku kuluttajaa vaarantava tapahtuma tapahtunut ja vaatiiko se toimenpiteitä Suomessa.

Elintarvikepakkauksen merkintä

Kysymys 03.06.2013:
Mitä tarkoittaa seuraava merkintä elintarvikepakkauksen pohjassa:
A, jonka jälkeen kolmio, jonka sisällä nro 7, ja tämän jälkeen numero 7. Ja kolmion alla teksti OTHER.

Vastaus 03.06.2013:
Kyseessä on muovin raaka-ainemerkintä. Kuudelle valtamuoville on oma numeronsa ja luokkansa. Kaikki muut ja niiden yhdistelmät menevät tuohon luokkaan 7. Jos kyseessä on elintarvikepakkaus, kyseessä todennäköisimmin on muovien yhdistelmä, jolle ei siis ole omaa merkintää vaan on pitänyt tyytyä tuohon. Tyhjän pakkauksen voi laittaa energiajakeeseen.

PET-pullot

Kysymys 03.06.2013:
Olisi kiva tietää miten limsapullojen pet-muovia valmistetaan?

Vastaus 03.06.2013:
Hei, koetan kuvata valmistuksen mahdollisimman simppelisti.
Pullojen PET -muovi on polyesteriä. Periaatteessa samaa muovia kuin tekstiilikuitujen polyesterit. Esteriin tarvitaan happo ja alkoholi, joka reagoivat keskenään.

PETissa happo on tereftaalihappo, joka voi reagoida kahdesta kohdasta alkoholin kanssa, jolloin se samalla ketjuuntuu muiden vastaavien molekyylien kanssa eli polymerisoituu. Näin saadaan PET-muovia, jolla on havaittu olevan verrattoman hyvät ominaisuudet mm. pullomateriaalina. Tavallisimmin muovista tehdään ensin ns. preform eli sellainen koeputken näköinen aihio, joka sitten puhalletaan lopullisesti pullon muotoon vähän ennen kuin limsa pullotetaan. PET voidaan myös kierrättää tekstiiliksi tai uudeksi pulloksi tai muuksi tuotteeksi.

Elintarvikemuovi

Kysymys 03.06.2013:
Minkä ominaisuuksien perusteella muovia voidaan kutsua elintarvikemuoviksi? Mitä aineosia elintarvikemuovi ei saa sisältää?

Vastaus 03.06.2013:
Elintarvikekontaktiin hyväksytyn muovin osalta EU:lla on hieman toisenlainen lähtökohta kuin mistä kysyjä lähtee:

Täällä muovin jokainen lähtöaine on oltava nimenomaan todettu turvalliseksi. Niinpä muovia ei saa valmistaa elintarvikekontaktiin MISTÄÄN aineesta, jota ei ole erikseen mainittu viranomaisten laatimassa ns. positiivilistassa.
Lisäksi valmis tuote on testattava elintarvikekäyttöön soveltuvaksi ja tuotteen valmistajan on annettava tästä kokonaisuudesta sekä tuotteen muista käyttöön vaikuttavista asioista esim. pakkaajalle asianmukainen vakuutus.
Muilla materiaaleilla ei ole yhtä tarkkoja vaatimuksia. Niinpä kunnon kotimainen muovituote on oikein käytettynä mitä turvallisin elintarvikekontaktiväline.

Lisätietoja tästä melko laajasta aiheesta löytyy Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRAn kotisivuilta www.evira.fi

Muovien sulaminen/lämpeneminen mikrossa

Kysymys 16.05.2013:
Miksi jotkut muovimateriaalit lämpenevät mikroaaltouunissa?

Vastaus 16.05.2013:
Mikroaaltouunin mikroaaltokenttä vaikuttaa lämmittävästi kaikkiin ns. polaarisiin molekyyleihin. Tällaisiä ovat mm. vesi, rasvat ja osa muoveista. Muoveista löytyy myös polaarittomia laatuja, joihin mikroaallot eivät vaikuta lainkaan.

Toisaalta mikroaaltouunikelpoisen muovin lämmönkeston on myös oltava riittävä, koska sisällä olevan ruoan lämpötila nousee ja lämpö pehmittää muovia vaikka mikroaallot eivät muoviin vaikuttaisikaan. Mikroaaltouunikelpoiset muovituotteet on käytännössä aina merkitty tuotteeseen, myyntipakkaukseen tai vastavaan. Jos asiasta ei ole varmuutta, kannattaa pitää muovi ulkona uunista. Kaikki uunien ja elintarvikepakkausten mukana annetut käyttöohjeet on luettava huolellisesti ja niitä on syytä noudattaa tarkoin.

Ohuet muovipussit

Kysymys 16.05.2013:
Hedelmiä tms. ostaessa käytetään pusseihin kiinnitettäviä tarrahintalappuja, joista näkyy hinta, hedelmien paino, päivämäärä ym. Täytyykö näitä pusseja kierrättäessä ottaa tarrahintalappu irti ennen kierrätystä? Ovatko tarrahintalaput paperia vai itsessään jonkinlaista muovia?

Vastaus 16.05.2013:
Nuo tarrat ovat paperia, osa voi olla muovia. Kierrätyksessä ne ja etenkin liima, jolla etiketti on kiinni, ovat haitaksi, mutta energiahyötykäytössä, jollainen toimii esimerkiksi Kiertokapulan alueella, pussia voi hyödyntää etiketteineen. Tyhjään pussiin voi kerätä muutakin palavaa roskaa ennen kuin laittaa sen energiajakeeseen. Oleellista on, ettei jätä mitään roskaa ajelehtimaan luontoon, vaan laittaa kaikki asiamukaiseen hyötykäyttöön tai jätehuoltoon.