Kysymys 08.04.2022:
Millaisissa paikoissa muovi ja muovipussit valmistetaan? (Tehtaassa yms.)
Vastaus 13.04.2022:
No muovit valmistetaan yleensä ns polymerointilaitoksissa, kemiateollisuuden isoissa tehtaissa. Niistä muovi myydään pienemmille toimijoille, justiinsa vaikkapa pussin tekijöille. Nämä yleensä sulattavat muovin ja muokkaavat siitä erilaisia tuotteita, joita asiakkaat heiltä ostavat.
Kysymys 02.12.2020:
mihin muoveja käytetään?
Vastaus 04.12.2020:
Hei,
Muoveja käytetään melkeinpä mihin vain. Tuotteiden valmistukseen, niiden eri osiin ja muiden tuotteiden suojaamiseen ja niidenkin ominaisuuksien parantamiseen. Muovit ovat hyvin vähän raaka-aineita käyttävä monipuolinen materiaaliryhmä, jolle on todella paljon käyttöä. Ilman muoveja oikein mikään ympärillämme ei toimisi,
Kysymys 13.11.2020:
Olen Heiveden yläasteelta ja opiskelemme kemiassa orgaanisen kemian sovellutuksia ja tarkemmin muoveja. Tehtäväksi tuli koota tietoa ammattilaisilata ja erilaisista artikkeleistä, joten olisiko teillä aikaa vastata muutamaan kysymykseen.
1) Mikä on mielestänne muovin tärkein ominaisuus?
2) Miksi kerrosmuoveja valmistetaan, vaikka niitä on mahdotonta kierrättää?
3) Kuluttavatko muovit paljon öljyä?
4) Kuinka pitkälle teillä jalostatte muovia?
Vastaus 13.11.2020:
Tässä vastaukset. Lisäinfoa www.muovikuuluukiertoon.fi
1) Mikä on mielestänne muovin tärkein ominaisuus?
Se, että eri muovit voi aina tehdä alusta loppuun parhaiten juuri aiottuun tarkoitukseen. Ei tarvitse ottaa mitään turhaa tai tarpeetonta mukaan. Muovin ihminen hallitsee alusta loppuun ja muovia on saatavilla kaikille, kaikkeen käyttöön. Niin ei ole koskaan ihmiskunnalla aiemmin ollut.
2) Miksi kerrosmuoveja valmistetaan, vaikka niitä on mahdotonta kierrättää?
Yhdistelmillä saavutetaan kaikki tarvittavat ominaisuudet vähimmällä raaka-ainekäytöllä. Esimerkiksi kauramaito ei säily pelkässä kartonki/polyeteeni yhdistelmässä, koska se läpäisee happea. Tarvitaan hapen pysäyttävä alumiinikerros. Alumiinikerros taas ilman muovia reikiintyisi heti pienestäkin naarmusta ja pelkkä kartonki ei pidä kaasuja eikä nestettä. Ja kyllä nämäkin voidaan kierrättää, ei vielä kaikki, mutta tekniikka etenee.
3) Kuluttavatko muovit paljon öljyä?
Öljyä on jalostettu ennen kaikkea polttoaineeksi, noin 86 % menee siihen. 10 % jää muuhun kemikaalituotantoon teiden bitumiksi jne. Muoveiksi voidaan laittaa noin 4 % haihtuvia höyryjä, joilla ei oikein muuta materiaalikäyttöä ole. Käytössään kevyinä, kestävinä ja eristävinä, muovit usein sitten säästävät enemmän öljyä/energiaa, mitä niiden valmistukseen kului verrattuna, että tuotteet olisi tehty jostain muusta. Myös muut virrat kuin öljy käy muovien tuotantoon, sinä päiviän. kun polttoaineita ei enää öljystä tehdä.
4) Kuinka pitkälle teillä jalostatte muovia?
Niin pitkälle että muovituotteet täyttävät kaikki asiakkaan ja viranomaisten vaatimukset ja menevät kaupaksi. Esimerkiksi sairaalatarvikkeet pitää tehdä semmoisiksi, että niillä voi parhaiten hoitaa potilaita, mutta myös niin että kaikilla on varaa hoitoon. Muoveista löytyy yleensä se paras ratkaisu.
www.muovikuuluukiertoon.Fi
Kysymys 09.07.2020:
Kiitos vastauksista, kuulostaa huojentavalta. Yksi jatkokysymys vielä, mitä tarkoittaa oxidation. Löysin kyllä kuvauksen verkosta, mutta millaisissa olosuhteissa se voi tapahtua? Edellyttääkö laboratoriota ym. erikoisolosuhteita?
Vastaus 15.07.2020:
Hapettuminen tarkoittaa yleensä kemiassa kahta asiaa: Atomi luovuttaa elektroneja kuoreltaan ja muuttuu näin positiivisesti varautuneeksi. Ja toinen osin, edelliseen liittyvä merkitys/seuraamus on se, että positiivinen atomi saa seurakseen elektronit "riistäneen" happimolekyylin tai -yhdisteen. Yleensä se tulee ilmasta tai jostain erillisestä hapettimesta esim vetyperoksidista.. Jos muovia ja sen valtavan kokoisia, useiden tuhansien jopa miljoonien hiilien, ketjujen muodostamia orgaanisia makromolekyylejä tarkastellaan, kaikissa niissä tapahtuu aina hyvin hidasta hapen ja happiryhmien liittymisiä rakenteeseen. Siis jos vain happea paikalla on. Otsonin muodossa hapen liittyminen on nopeampaa. Valo tai muu energia virittää atomeja hapettumaan herkemmin, ääriesimerkkinä tulipalon iso energia. Hapettuminen voidaan nähdä yhtenä vääjäämättömän luonnon lain ilmentymänä: Entropia kasvaa, järjestys muuttuu aina epäjärjestykseksi. Pienemmässä kuvassa elämälle polymeeriketjuun liittyvä happi tarjoaa usein entsyymin kiinnittymiskohdan, josta voidaan lähteä kehittelemään aineenvaihdunnan toimintoja, ketjujen edelleen pilkkomista/pilkkoutumista ja riittävää kosteutta paikalle.
Kysymys 10.04.2020:
Terve! Mistä tunnistan uudelleen muotoiltavan muovin? Saako sitä ostaa jostakin, jos haluaisin joskus muotoilla muovista itse jotain?
Vastaus 12.04.2020:
Melkein kaikki pakkausmuovit ovat kestomuoveja. Pehmenevät lämmittäessä ja jähmettyvät jäähtyessään. Jotta saa jäämään johonkin haluttuun muotoon, tarvitaan isosti painetta ja muotti tai vastaava laitteisto. Ei oikein onnistu kotikonstein eikä ole turvallistakaan askarrella kuuman muovin kanssa.
Kysymys 27.04.2019:
Iso muovikasvihuone romahti talvella. Mihin irrotetut muovit laitetaan? Tarkempaa tietoa muovin laadusta ei ole.
Vastaus 27.04.2019:
Mikäli kyseessä on elinkeinomuotoinen viljely tulee Teidän ottaa yhteys ympäristöluvalliseen jätealan toimijaan ,joita on useita kymmeniä Suomessa ja sopia asianmukainen pois toimitus. Jos olette tässä tavallisena kotitaloutena tai vastaavana on kunnan osoitettava Teille jätteen oikea käsittelypaikka, johon toimittaa.
Kysymys 15.08.2017:
hei, haluaisin kysyä vapautuuko muovin mekaanisessa työstössä (jyrsintä, sahaus, poraus) ilmaan mitään haitallisia yhdisteitä? Pääseekö muovi kuumenemaan niin paljon? Esimerkiksi polykarbonaatin yksi aineosa on bisfenoli a joka on tunnettu myrkyllisyydestaan, vapautuuko esim. tätä työstössä?
Vastaus 15.08.2017:
Eivät muovit kyllä niin kovasti kuumene, että termisesti hajoaisivat oikeaoppisessa mekaanisessa työstössä. Muovien työstön hyvä työhygieniataso rinnastuu aika täysin puuntyöstön vastaaviin toimiin. Siinä riittää normaali huolellisuus, siisteys sekä asianmukainen kohdepoisto ja siten saavutettu lähinnä hengityspölyaltistuksen minimointi. Polykarbonaattisuojalasit suojaavat parhaiten silmiä muovilastuilta, teräsiruilta yms ja niitä todella kannattaa työssä aina käyttää.
Kysymys 22.09.2016:
Mistä löytyisi tietoa keinonahan valmistuksesta?Valmistetaanko Suomessa?
Onko kyseisen raaka-aineen myyjiä Suomessa?
Vastaus 22.09.2016:
Jos tarkoitat nahkaa jäljitteleviä päällysteitä kuten kirjan kansissa etkä näitä ihan uusimpia vaurioitunutta ihoa korvaavia lääketieteellisiä muovisovelluksia, niin Scantarp Oy ja Kiiltoplast Oy taitavat sellaisia tehdä, Saumeri ja Saintex myös tuotteita niistä. Materiaalina on yleensä PVC tai polyuretaani tekstilirakenteen päällä.
Kysymys 13.06.2016:
Haluaisin korjata rikkoutuneita sadevesiastoita uudelleen käyttökuntoisiksi.
-Valmistajan ilmoittama muovilaatu on polypropeeni.
Kansia rakensin jo aiemmin osittain uusiksi sulattamalla vanhoja kukkaruukkuja puuttuviin kohtiin.
Astioiden korjaus vaatii vedenpitävän saumauksen ja tukevat muotit, jotka eivät saa sulaa tai muuttaa muotoaan.
Mitä koti-/maatalousoloista löytyviä muovilaatuja voin käyttää tarkoitukseen?
Tuorekelmu olisi käyttäytymiseltään ja koostumukseltaan ihanteellista, mutta missään ei kerrota mitä muovia se on ja mikä on sulamislämpötila.
Yksi vaihtoehto olisi myös korjaaminen lasikuidulla, mutta missään ei kerrota kestääkö popypropeeni lasikuidun kemikaaleja tai liuottimena käytettävää asetonia, saati tarttuuko lasikuitu ylipäänsä polypropeeniin?
Vastaus 14.06.2016:
Hyvä Veli,
Tuohan on jalo korjausajatus. Perusidea on että samalla muovilla voi hitsata samaa kestomuovia ja kertamuoveihin on oma korjaustekniikkansa. Näitä moninaisia korjaustekniikoita on aika mahdotonta opettaa tällaisella kysymys-vastauspalstalla. Korjattavuus riippuu myös todella paljon kohteesta, sen ominaisuuksista ja vaatimuksista. Suosittelen esim AEL:n tai HYRIAn muovihitsauskurssia tai vastaavaa, josta saa perustiedot ja pääsee liikkeelle. Menestystä yrittämiseen.
Kysymys 12.02.2016:
Hei! Piileekö vanhoissa bakeliittiesineissä terveysriski? Jotain luin, että olisi aikoinaan melkoisilla myrkyillä tätä materiaalia valmistettu. Omistan 30-luvulta peräisin olevan päheen bakeliitti-tupakkaholkin, ja mietinkin tässä näin, että kasvaako syöpäriski entisestään, jos tupakansavun imee moisen kapistuksen lävitse? Varmaan vähän erikoisempi kysymys, mutta ajattelinpa kokeilla, kun ristiriitaista tietoa netti tuntuu tarjoavan. Kiitos etukäteen!
Vastaus 12.02.2016:
No joo, on hiukan erikoinen kysymys, mutta yritetään vastata.
Bakeliittiholkkisi siis on tehty semmoiset 80 vuotta takaperin. Lähtöaineina oli tuolloin ainakin fenoli ja formaldehydi, jotka reagoivat yksisuuntaisella reaktiolla muodostaen hyvin vakaan ja reagoimattoman kertamuovin. Mahdollisesti kuitenkin muoviin jäi noita aineita joitain molekyylejä reagoimatta ja molemmat niistä ovat aika ikäviä aineita irrallaan. Isoenoni työskenteli 1930-luvulla lentokonetehtaalla ns. bakeliittipoikana kantaen fenolia avoastioissa, mikä ilmeisesti tuhosi hänen nenänsä limakalvot. Mutta ajan saatossa nuo ns. jäännösmonomeerit ovat todennäköisesti aika paljon tuulettuneet tiehensä eikä muutoinkaan bakeliitin valmiina aineena, puhelimen luureina tai nappeina tiedetä syöpätilastoja heilutelleen, joskin maailma oli tuolloin muutoinkin erilainen. Sittemmin muut, paremmiksi katsotut muovit ovat vallanneet alaa noissa iho- ja elintarvikekontaktituotteissa. Bakeliittia kyllä vielä käytetään aika paljonkin mm. sähköeristeenä, sillä se ei muun muassa ylläpidä palamista ja on aika massiivista. Kuten itsekin melkein toteat tupakointi on jo sinänsä älyttömän epäterveellistä ja savussa on juurikin noita fenolin ja formaldehydin sukuisia yhdisteitä sen verran, että on aika mahdotonta sanoa, millainen lisä bakeliitiholkista erkaantuvasta komponentista ihmisen terveydelle aiheutuisi. Itse antaisin holkin olla ajastaan kertovana näyttelyesineenä enkä sitä kovinkaan innokkaasti huulille veisi edes ilman tupakkaa.
Kysymys 15.04.2015:
Miksi biomuovia kehitetään?
Vastaus 15.04.2015:
Kuten voit sivuiltamme www.plastics.fi todeta, muoveja on todella moneen käyttöön. Myös biomuoveja on paljon erilaisia. Monetkin asiat maailmassa ajavat niitä eteenpäin: Muun muassa metsäteollisuus, elintarviketeollisuus, jätehuolto ja maatalous etsivät koko ajan uusia myytäviä tuotteita ja käyttökohteita biomassoilleen. Muovit ovat tässä suhteessa yksi houkutteleva uusi tuotealue. Muovien raaka-ainepohjan laajentaminen ja monipuolistaminen voi olla hyvä myös erittäin pitkällä tähtäimellä, jos ja kun joku prosessi muuttuu tai raaka-aineen saanti loppuu kokonaan, niin on sitten jotain heti tilalle. Toisaalta yksi kehittämisen tarve tulee siitä, että biomuovit voivat olla varsin toisenlaisia materiaaleja kuin mihin on totuttu ja ne vaativat paljon kehittelyä ollakseen yhtään käyttökelpoisia. Bioalue on hyvin haasteellinen ja kiinnostava kesytettäväksi suurimittakaavaiseen muovituotantoon. Joku voi olla mukana juuri tuon haasteellisuuden vuoksi.
Kysymys 13.02.2015:
Hei,
Mistä saan parhaiten tietoa muovien lujuusarvoista ja kestävyyksistä?Onko muoveilla mahdollista päästä lähellekkään teräksen arvoja?
Kuinka kallista vahvimmat muovit ovat suhteessa teräkseen?
Vastaus 13.02.2015:
Siis muovien ja terästen mekaaniset kestävyydet menevät aika lailla ristiin. Johonkin kohteeseen ei muovi sovellu esim jatkuvan korkean käyttölämpötilan vuoksi, toiseen taas ei sovellu kuin muovi vaikkapa metallin korroosioriskin vuoksi. Riippuu täysin siitä, mitä muovia tai mitä terästä ja millä testillä, missä olosuhteissa tarkastellaan. Eri terästen lujuusarvoissa on yli 10-kertaisia eroja.
Muovien lujuustietoja saa osien ja raaka-aineiden valmistajilta, jonkin verran niitä on koottu alan käsikirjoihin ja laskentaohjelmiin mm. Campus. Wikpediassa on joitain luetteloja mm. eri materiaalien vetolujuudesta en.wikipedia.org/wiki/Ultimate_tensile_strength#cite_note-25
Huomaat että erikoismuovi Zylon pesee kaikki teräkset vetolujuudessa ja Kevlarkin (polyaramidi) on aika kärjessä.
Muoveilla voidaan siis saada aikaan terästä parempi lujuus/keveys/hinta/käyttöikä -yhdistelmä, mutta aina ne eivät ole keskenään vaihtoehtoja.
Kysymys 12.08.2014:
Onko pvc haitallista, mitä se oikein on ja häviääkö se milloinkaan? tiedän että sitä voi kierrättää, mutta miten paljon sitä kierrätetään ja mitä tapahtuu sille jätteelle jota ei kierrätetä
Vastaus 12.08.2014:
PVC on yksi maailman yleisimpiä ja monipuolisimpia, muoveja. Se on pääosin hiiltä, vetyä sekä lipeän valmistuksen sivutuotteena saatavaa klooria kiinteässä muodossa. PVC on hyvin moneen tuotteeseen soveltuva käytännöllinen ja turvallinen raaka-aine. Toki PVC, kuten muutkin muovit, voivat ajan myötä pilkkoutua ja hajota lopulta biologisesti vedeksi, hiilidioksidiksi ja tässä tapauksessa suolahapoksi. Alkuvaihe tarvitsee UV-valoa ja loppuvaihe kosteutta sekä eliötoimintaa. Useimmissa PVC:n käyttökohteissa kuitenkin olisi eduksi, että muovi nimenomaan kestäisi mahdollisimman monta vuotta, sillä PVC:tä käytetään viemäriputkissa, kaapelinpäällysteinä, kattomateriaaleina ja vastaavina. PVC:tä tulee Suomessa aika vähän jätteeksi ja se pääosin menee muun jätteen joukossa kaatopaikalle tai jätteenpolttolaitokseen, jossa sen palokaasut neutaraloidaan yhdeksi PVC:n lähtöaineeksi eli suolaksi (CaCl2 tai NaCl)
Kysymys 15.06.2014:
Saako elintarvike pakkausmuovin polttaa uunissa?
Vastaus 16.06.2014:
Hei,
Muovin elintarvikekontaktikelpoisuus ei ota kantaa muovin hävittämistapaan eikä siitä voi päätellä asiaa suuntaan eikä toiseen. Suosittelen vahvasti, että laitat nuo muovipakkaukset kunnalliseen jätehuoltoon, josta ne todennäköisimmin viedään varmasti asianmukaiseen energiahyötykäyttöön.
Kysymys 16.05.2013:
PET-muovin koko nimihän on polyeteenitereftalaatti. Siis loppuosassa on sana FTALAATTI! Ftalaatithan ovat vaarallisia hormonihäiriköiksi epäiltyjä aineita, joita esim. leluista ei saa löytyä laisinkaan. Miten on siis mahdollista, että tällaista muovia käytetään elintarvikepakkauksissa? Eikö esim. virvoitusjuomapullon suuosan "imeskely" ole haitallista?!
Vastaus 16.05.2013:
PETin nimen loppuosassa oleva tereftalaatti -sana on eri perua kuin PVC-muovien pehmittiminä käytetyt ftalaatti-yhdisteet, joiden käyttöön hormonikeskustelu liittyy. Pehmitin-ftalaatteja ei käytetä pulloissa eikä niiden valmistuksessa. Pullojen muovimateriaalien on oltava elintarvikekontaktiin hyväksyttyä eli käytännössä erittäin tarkoin lähtöaineistaan asti määriteltyä. Asiaa valvoo Suomessa EVIRA sekä paikalliset kunnalliset tarkastajat panimoilla&pullottamoilla sekä pulllojen valmistuksessa. Virvoitusjuomapulloa imeskelemällä tai muutoin normaalisti käyttämällä ei kyllä onnistu aiheuttamaan itselleen terveysriskiä.
Kysymys 16.05.2013:
Luin lehdestä, että uusiomuovikassi oikein käytettynä on ylivoimaisesti ekologisin sarjassaan. Siis voiko se olla totta ?
Vastaus 16.05.2013:
Kyllä. Eri tuotteiden ja materiaalien ympäristövaikutukset ovat erilaisia. Moni luulee että jokin yksi asia kuten hajoavuus olisi sama kuin ympäristöystävällisyys. Niin se ei ole. Muovit ovat pärjänneet eri ympäristövertailussa oikein hyvin - myös muovikassit. Uutisosastosta löydät tätä koskevia uutisia ja linkkejä.